23948sdkhjf

Speditionsbranchen åbner døren på klem for EUX-elever

Hos NTG East i Kolding er den administrerende direktør glad for 19-årige Mathias Christophersen, der begyndte som EUX-speditionselev i virksomheden i august i år.

- Vi har en EUX-elev for første gang, og vi kan konstatere, at man ikke skal lade sig skræmme af nye uddannelsesbetegnelser, siger Jens Christian Hald, der gerne anbefaler EUX’en til andre speditionsfirmaer.

EUX’er med drive og den rigtige indstilling har gode muligheder i speditionsbranchen, mener han.

- Vi ansætter på indstilling, og så går vi reelt ikke så meget op i deres uddannelsesbaggrund. Når vi har valgt en EUX-elev denne gang, er det fordi, Mathias ganske enkelt havde den rigtige indstilling og det "drive", der skal til for at trives og præstere her hos os.

Unge vil gerne EUX
EUX er en nyskabelse i det danske uddannelsessystem. Den som kom til i 2015 med det formål at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne. Den kombinerer den klassiske merkantile elevuddannelse med fag på gymnasieniveau, så eleverne ender med både den faglærte titel og en eksamen, der giver adgang til videregående uddannelser.

EUX er blevet godt modtaget af eleverne; men den nye uddannelse har haft svært ved at slå igennem overfor virksomhederne. Det gælder også i speditionsbranchen, hvor traditionen for elever med en HHX-eksamen har skullet udfordres.

Derfor har 12 erhvervsskoler i Region Syddanmark siden 2017 med støtte fra Regionsrådet og EU’s socialfond arbejdet på at åbne virksomhedernes øjne for at tage EUX-elever. Det er sket i projektet "EUX - en del af svaret." Projektet har over de seneste to og et halvt år skabt 440 nye praktikpladser på tværs af alle brancher i regionen, heraf 39 i transportfagene.

Svært at overbevise
- Vi har brug for at tale meget og ofte med virksomhederne i speditionsbranchen for at overbevise dem om EUX-uddannelsens styrker, fordi der er så lang tradition for at tage HHX-elever, siger uddannelseschef på erhvervsskolen IBC, Lasse Hauge.

Relationen mellem erhvervsskole og det lokale erhvervsliv er en væsentlig årsag til, at NTG har valgt at ansætte en EUX-elev. Som en del af kontakten afvikler IBC to gange om året Transportens Dag. Her får skolens elever mulighed for at besøge lokale speditionsvirksomheder og opleve branchens hverdag på nærmeste hold.

Transportens Dag
Elevpladsvejleder hos IBC, Keld Høll, der er ansvarlig for Transportens Dag peger på, at det er noget, der virker.

- Vi gør meget ud af at have tæt kontakt til de lokale virksomheder, og det giver mening for eleverne at besøge de konkrete virksomheder. Vi får mulighed for at vise vores dygtige elever direkte i virksomhederne, så for os er det en nødvendighed, siger Keld Høll.

Det er direktøren i NTG enig i. Virksomheden har flere gange været vært for Transportens Dag. Han er glad for, at IBC påtager sig den udfarende rolle.

- Transportens Dag er blevet en del af vores rekrutteringsproces, hor vi får mulighed for at møde de gode elever, siger Jens Christian Hald.

Direkte vej ind i branchen
For NTG’s nye EUX-elev Mathias Christophersen var det den direkte vej ind i transportbranchen.

- EUX er den rigtige og hurtige vej ind i branchen, siger Mathias.

- Transportens Dag overbeviste mig om, at jeg ville det her. Efterfølgende var jeg så insisterende over for Jens Christian. Derfor havde jeg en aftale med virksomheden næsten et år før, jeg skulle begynde som elev.

Artiklen er bragt i samarbejde med SMVdanmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079