23948sdkhjf

Ugehvil: Bødeniveauet 10-dobles

Fra på søndag 1. marts 10-dobles bøden for at tilbringe et ugehvil ulovligt i lastbilen. De nye, 10-doblede bøder er 10.000 kroner til chaufføren og 20.000 kroner til virksomheden, hvilket svarer til manglende afholdelse af ugehvil.

Venstres transportordfører kritiserer, at håndhævelsen ikke står mål med bødernes størrelse.

- En 10-dobling af bødeniveauet er helt ude af proportioner, ikke mindst set i lyset af det forholdsvis lave vejkontroltryk, der er afgørende for forebyggelsen af ulovlig afholdelse af hvil i køretøjet, erklærede Kristian Pihl Lorentzen, som gerne havde nøjedes med en fem-dobling. Men det var der ikke flertal for i Folketinget.

- Domstolene kan heldigvis fravige det angivne strafniveau i op- eller nedadgående retning, hvis der i den konkrete sag foreligger skærpende eller formildende omstændigheder, siger Kristian Pihl Lorentzen.

 Afskrækker unge
Den samme holdning har brancheorganisationerne, som nok støtter kraftigere bøder, men ikke den vedtagne størrelse.

Specialforeningen for Logistik og Distribution (SLD) er dog undtagelsen ved at fraråde en forhøjelse. SLD kritiserer den ineffektive håndhævelse og advarer om, at en ny bødeforhøjelse vil afskrække unge fra at vælge chaufførvejen.

Forslaget udspringer af skandalen med udenlandske chauffører, der boede i en slumlejr i Padborg. Benny Engelbrecht henviser direkte til myndighedernes aktion og chaufførers forklaringer til pressen om, at de boede i deres lastbil i månedsvis.

Straf for medvirken
Transportministeren fastslog i udvalgsbehandlingen, at speditører kan idømmes bøde eller fængsel op til fire måneder for medvirken til en tidsplan, der bryder med køre/hviletidsreglerne.

- Køre/hviletidsreglerne indeholder regler, der kan stille speditøren selvstændigt strafferetsligt til ansvar for tilrettelæggelse af transporttidsplaner, hedder det.

Den ny lov føjer sig til tidsbegrænsningen på 25 timer for parkering på motorvejnettets rastepladser.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136