23948sdkhjf

Blå Petter til 20.000 kroner for en dag

Det er højsæson for Steffen Høj og hans gigantiske amerikaner-truck, der 11 dage i træk skal køre med feststemte studenter.

Den er vasket og poleret, og motoren er klar til brumme med alle sine 470 hestekræfter. I næste uge går det løs for Steffen Høj Holmstrups store bæst af en amerikanertruck. Så skal den præstere og tjene penge ind til ejeren.

Han har firmaet Huekørsel.dk med base i Kongerslev og har i sagens natur særligt travl omkring den tid, hvor nye studenter udklækkes til fest og jubel. Han har to lastbiler og en partybus, som festlystne gymnasieklasser hyrer som transportmiddel til den traditionelle studenterkørsel.

20.000 kr. for 10 timer
De unge må slippe kassen for denne service. Den store Peterbilt med navnet Blå Petter koster op mod 20.000 kroner for 10 timers kørsel.

- Da jeg begyndte i branchen, blev jeg da selv overrasket over de høje priser. Men Peterbilt’en står mig i en halv million kroner. Jeg har kun 11 dage til at tjene til en lasbil, som koster mig penge 365 dage om året.

Han tilføjer, at der på nogle ture er to chauffører med. Maskinen skal for eksempel køre i Sønderjylland, og så er transporten frem og tilbage så lang, at det er nødvendigt med dobbelt bemanding for at kunne overholde reglerne for køre/hviletid.

Amerikansk monster
Blå Petter er en amerikansk Peterbilt-truck fra Detroit i USA. Den er bygget i 1998. Motoren er på 14 liter fordelt på seks cylindre, og den yder i alt 470 hestekræfter, der utvivlsomt rækker til at slæbe selv den mest velnærede studenterklasse.

Køretøjet har en karakteristisk lang snude og er 10,5 meter lang. Derfor kan den ikke bruges som lastbil i Danmark.

- I Danmark må trækkeren og traileren til sammen ikke være over 16 meter, og med de 10,5 meter er der ikke plads til ret meget trailer. Til gengæld er førerhuset på størrelse med en lejlighed. Her er trekvartseng og gulvvarme, griner Steffen Høj Holmstrup.

Købt af en ven
Han købte for nogle år siden Peterbilt’en af en god ven og har siden bygget ladet op, så den kan anvendes til studenterkørsel.

En del kræfter og penge er puttet i at forskønne maskinen. Alt overvejende er det studenterkørslen, som skal sende nogle af pengene den anden vej; men Blå Petter udlejes også til forskellige arrangementer.

- Den benyttes for eksempel som blikfang ved messer. 

Er tidligere chauffør
Steffen Høj Holmstrup er 41 år og tidligere lastbilchauffør.

Sygdom har sendt ham ud af den branche, og på grund af helbredsproblemer kører han ikke selv med studenter længere, men hyrer chauffører.

11 dage i træk
Peterbilt-trucken skal køre med festglade unge 11 dage i træk fra i næste uge, mens firmaets anden lastbil, en gammel tysk MAN-militærlastbil med navnet Manse, skal køre i ni dage.

Steffen Høj Holmstruphar også en partybus, en gammel renoveret DSB-bus, der blandt andet skal en tur til Vestjylland for at køre.

Lad bænke og rækværk
Køretøjerne er bygget op med lad, bænke og rækværk i henhold til sikkerhedsforskrifterne.

- Der skal være tværbjælker i en bestemt højde, så passagerne ikke kan falde ud, og der er regler for, hvor hurtigt vi må køre. Vi har kameraovervågning på ladet, så chaufføren kan holde øje med, hvad der sker bagude, noterer Steffen Høj Holmstrup.

Han forklarer, at dagen altid starter med, at sikkerhedsreglerne bliver læst op for de unge.

Vanvittigt sjovt
- Det er vanvittigt sjovt at køre med sådan nogle glade studenter, siger Steffen.

- Generelt opfører de sig rigtig pænt, også når de bliver fulde.

- Hvis nogen ikke følger reglerne, slukker vi for musikken, og så plejer alle at rette ind. Sidste udvej er at stoppe turen, men det har jeg endnu ikke prøvet.

Nervepirrende
Længe var der stor usikkerhed om, hvorvidt det blev tilladt at køre stuenterkørsel på grund af corona-situationen.

- Det har været meget nervepirrende, for mit firma stod jo til at tabe rigtig mange penge, siger han.

Men studenterkørsel kom med i genåbningen, selv om alt ikke er, som det plejer.

- Nogle skoler har tradition for, at køretøjer med de forskellige klasser i løbet af dagen samles på et bestemt

et sted. Men det må de ikke i år. I øvrigt har jeg også købt stort ind af håndsprit til lastbilerne, bemærker Steffen Høj Holmstrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144