23948sdkhjf

ITD: Affaldsaftale er et skridt mod flere udbud og fri konkurrence

Sidste uge indgik et bredt flertal af Folketingets partier en aftale om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”. Aftalen opstiller rammerne for fremtidens affaldsindsamling i Danmark, hvor borgerne og virksomheder fremover blandt andet skal vænne sig til at sortere affaldet i 10 fastlagte kategorier.

Formålet er at nedbringe affaldsmængderne til forbrænding og sikre mere genanvendelse. Den mere standardiserede indsamling af affald giver samtidig mulighed for effektiviseringer, som i kombination med øget brug af udbud, kan modvirke den forventede stigning i affaldsgebyret, der er forbundet med kravene om mere sortering.

Aftalen opstiller både et krav til kommunerne om udbud af behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald, inklusive sortering af genanvendeligt affald, og lægger op til en analyse af, hvordan fælleskommunale udbud af indsamling og afsætning af affald, kan reducere omkostningerne på området.

ITD tager godt imod begge initiativer:

- Det er positivt, at aftalen lægger op til at bruge udbudspligten som et effektivt middel til at sikre, at omkostningerne holdes i ro. Vi ser også frem til resultatet af den analyse, der skal undersøge besparelsespotentialet ved, at kommunerne udnytter den nye strømlining til at opnå lavere priser ved at gå sammen i fælles udbud af indsamlingen af affaldet. Det er vigtigt at få kigget på, hvordan man bedst udnytter fælles standarder, der kan øge den frie og fair konkurrence blandt udbyderne af affaldsløsninger, så den mest effektive løsning vinder frem, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.

Hun påpeger derudover, at øget anvendelse af udbud ikke blot kan bane vejen for besparelser, men også føre til nye løsninger.

- Vi skal have fokus på udbud, så pris og kvalitet kan blive testet af. Dels fordi borgernes penge skal bruges bedst muligt, dels fordi det ofte er gennem udbud, at offentlige og private i samarbejde finder nye innovative løsninger. Det så vi for eksempel i København i den periode, hvor kommunen havde udbudt affaldsindsamlingen. Det førte til indsættelse af nye miljøvenlige gaslastbiler, der afhentede borgernes affald, hvilket var et resultat af et konstruktivt samarbejde mellem kommunen og private aktører, siger Carina Christensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094