23948sdkhjf

Regeringen foreslår: Kilometerbaseret vejafgift på tung transport

Regeringen har torsdag præsenteret sit forslag til et samlet klimaudspil for vejtransportområdet, der skal styrke den grønne omstilling og spare 1 mio. ton CO2. Regeringens udspil går forud for forhandlinger med de øvrige partier, som starter torsdag.

Det fremgår af en pressemeddelelse sendt ud af Transportministeriet, Skatteministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det er regeringens mål i udspillet, at der skal være en halv million elbiler på vejene i 2030, og samtidig skal konventionelle biler og lastbiler gøres grønnere.

Det skal, lægger regeringen op til, ske gennem en fordobling af fortrængt benzin og diesel, hvor der samtidig tages højde for den globale CO2-udledning ved produktionen af grønne brændstoffer.

Ønsker vejafgift på lastbiler

Derudover lægges sporene for at gøre noget ved trængslen på de danske veje og CO2-udslippet fra lastbiler gennem en vejafgift på lastbiler.

Regeringen foreslår at indføre CO2-differentierede kilometerbaserede vejafgifter for lastbiler. Det skal sikre, at lastbilerne i højere grad beskattes i forhold til de skadesomkostninger, de har for samfundet, klimaet og miljøet, og på sigt drive omstillingen mod CO2-neutrale lastbiler. Et forslag, som ligger i forlængelse af det, som den tidligere VK-regering i 2009 foreslog.

- Det er helt afgørende, at vi får en markant omstilling af både den lette og den tunge transport, hvis vi skal nå den målsætning, som et bredt flertal af Folketinget står bag. Det kræver, at vi tør bruge alle midler. Med regeringens plan om øget brug af grønne brændstoffer kombineret med en CO2-afhængig vejafgift på lastbiler får vi store CO2-besparelser, der kan gøres op nu og her. Og samtidig lægger vi trædesten ud til en total omstilling af hele branchen, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Endelig vil regeringen arbejde for, at der i EU fremlægges "ambitiøse planer for udfasning af diesel og benzinbiler og mulighed for forbud mod salg af fossile biler".

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.08