23948sdkhjf

Branchen i oprør over pakkeafgift: - Kan dræbe flere erhverv end Corona

Det rumler fra Christiansborg med rygter om, at forestående forhandlinger om revidering af postloven vil indeholde et udspil fra regeringen om en pakkeafgift til at støtte PostNord, herunder særligt brevudbringning.

De forlydender har fået branchen op af stolene.

DTL kalder det galmandsværk, hvis afgiften får ben at gå på.

- Dette her vil være den såkaldte udligningsafgift på brevmarkedet i ny forklædning. Den blev afskaffet i 2017, men nu går man efter pakkesegmentet, der er et lukrativt marked i enorm vækst, og som man derfor ser en malkeko i, siger administrerende direktør i DTL Erik Østergaard.

Erik Østergaard minder om, at den borgerlige regering og alle forligspartier til højre og venstre i Folketinget i sin tid blev rost for at afskaffe udligningsordningen.

DTL-direktør: - Etaternes Arne

- Det var både modigt og rigtigt set af politikerne at åbne op for mere fair konkurrenceforhold på postmarkedet. Sund konkurrence på området vil i sidste ende gavne kunderne og betyde, at servicen bedre tilpasses kundernes behov og betalingsvilje, siger Erik Østergaard og fortsætter:

- Men det vil være galmandsværk at indføre en tilsvarende afgift på pakker i en tid, hvor blandt andet Coronaen holder folk hjemme og nærmest er blevet afhængige af pakkeleveringer. Det vil være en skat, der vil rasle ned igennem logistikkæden og ramme alle led – og ikke mindst i sidste ende den almindelige danske forbruger. Skatten vil kunne kvæle både handels- og logistikaktiviteter og dermed dræbe endnu flere erhverv end Corona. Alt sammen fordi, man skal holde kunstigt liv i et hendøende postvæsen, der som en anden etaternes Arne er nedslidt og blot venter på at blive pensioneret.

ITD: - Man hæmmer danske virksomheder

ITD er enig og henviser til Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), som helt og holdent afviser at lade danske netbutikker og logistikvirksomheder betale for PostNords fortsatte underskud via en pakkeafgift.

- I et desperat forsøg på at tørre regningen for PostNords fortsatte underskud af på nogen, har man nu åbenbart kastet blikket på alle danskeres handel og opererer med en pakkeafgift. Hvis sådan et forslag bliver til virkelighed, hæmmer man i den grad danske virksomheder for at tilgodese sit eget underskudsgivende selskab. Det er helt urimeligt og hører ingen steder hjemme, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.

Mange uafklarede spørgsmål

Afgiftstankerne rejser automatisk en række uafklarede spørgsmål hos aktørerne på pakkemarkedet. Alt, lige fra, om afgifter alene omfatter virksomheder med posttilladelse, om pakker under 20 kg vil blive omfattet – og ikke mindst hvem, der i første omgang skal bære afgiften i de forskellige led i logistikkæden.  

- Afgiften vil være vanskelig at indrette, så den omfatter alle relevante pakkeforsendelser, og det vil forvrænge konkurrencen i markedet. Desuden vil de påføre virksomhederne en enorm administrativ byrde, som kunderne i sidste ende skal finansiere. Og hvis store spillere i markedet med egen distribution kan undgå afgiften, så vil det også betyde nedlukninger hos pakkedistributørerne. Alt i alt er der mange ting, som et politisk parti skal tænke over, før de lægger flertalstemmer til sådanne planer, siger Erik Østergaard.

Kommenter artiklen (8)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078