23948sdkhjf

Dækbranchen ønsker større mønsterdybde på lastvognsdæk

Mønsterdybden på lastvognsdæk skal hæves fra 1,0 til 1,6 mm, mener branchen.

Danmark er det eneste land i Europa, hvor mønsterdybden på dæk til tunge køretøjer ikke behøver at være mere end 1,0 mm. Alle andre lande er gået over til 1,6 mm - og det skal Danmark også, hvis det står til Dækbranchen Danmark.

- Vi har i mange år kæmpet for at få mere mønsterdybde; men hidtil uden held, forklarer Volker Nitz, der er direktør i Dækbranchen Danmark og som også i år har henvendt sig til myndighederne, men stadig uden konkrete løfter.

- Udmeldingerne fra både Færdselsstyrelsen og Trafikministeriet er, at de ikke umiddelbart er afvisende; men at det er en beslutning, som skal tages af politikerne.

Sikkerhed og miljø

For Dækbranchen Danmark er der både en sikkerhedsmæssig og miljømæssig grund til at få skærpet kravet om mønsterdyden.

- Trafiksikkerheden og vejgrebet her i vinterperioden kræver, at bilen kan stå fast på vejen. Det er svært med en slidbane på kun 1,0 mm, som ikke har særlig meget traktion. Vi er det eneste land i Europa, som kun har 1,0 mm mønsterdybde på dæk til de tunge køretøjer. I alle andre lande kører man med 1,6 mm og i vinterperioden kræver både Sverige og Norge 5,0 mm. I Tyskland er kravet også 1,6 mm hele året.

- Desuden vil vi bedre være i stand til at bruget dækket til regummiering, hvis ikke det er for slidt og skadet. Jo bedre et dæks generelle stand er, des bedre kan man give det en ny slidbane - frem for at bare at kassere det.

- Det er også et vigtigt aspekt, siger Volker Nitz.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079