23948sdkhjf

Ny indlands godsrute erstatter 800 lastbiler

Sverige har fået sin første indlands godslinje til fragte varer med skib i stedet for med lastbiler ud til en containerhavn.

Det beretter Sveriges Radio.

Godsruten er etableret på ruten Västerås, som ligger ved søen Mäleren inde i landet vest for Stockholm, til Nynäshamn, som ligger helt ud til Østersøen syd for Stockholm. Ruten er omkring 165 kilometer

Gods og containerterminalen blev sidste år flyttet fra det centrale Stockholm til Nynäshamn, men vejnettet ud til den nye fragtterminal i den svenske skærgård er mindre udbygget og består fortrinsvis af landevej.

På den ny godsrute kan et enkelt et fragtskib på sine to ugentlige tur/retur-rejser erstatte hele 800 lastbiler. Ruten går samtidig uden om det centrale Stockholm og passerer i stedet i gennem Södertälje.

Gods.- og containerhavnen i Nynäshamn, Stockholm Norvik Port, er den eneste svenske dybvandshavn ud til Østersøen. Den drives af Hutchison Ports og blev åbnet sidste år.

Den ny godsrute sænker belastningen på den hårdt trafikerede rute 225 og mindsker såvel CO2-udslip og partikelforurening fra lastbiler.

Det er ikke nyt, at fragt transporteres på skibe ad kanaler i Sverige ud til havet, og pendeltrafik med gods er helt almindelig i Europa, men det er ifølge det svenske statsmedie første gang, at det sker som egentlig omlastning til og fra store skibe.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.219