23948sdkhjf

Det mener de om PtX-udspillet: Et nødvendigt skub til de bæredygtige brændstoffer

Regeringen har netop offentliggjort sit PtX-udspil og 14 initiativer, der skal fremme Ptx-teknologi og -anlæg i Danmark og verde

I energisektoren - blandt andet i organisationen Brintbranchen - kipper man med flaget.

- Der er grund til at anerkende, at det er en historisk dag, hvor Danmark for første gang har en brint- og PtX strategi. Og regeringen har i strategien fat i mange af de rigtige virkemidler, for at realiserer brint i storskala i Danmark. Det gælder ikke mindst etablering af brintinfrastruktur, tarifreformer og direkte linjer, siger direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.

Hos Dansk Energi er administrerende direktør Lars Aagaard lige så begejstret som Tejs Laustsen Jensen.

- Det er super, at vi nu endelig får et godt grundlag for videre forhandling om en Power-to-X-strategi, der skal danne grundlag for det erhvervseventyr, som bare venter på at ske. Branchen står parat med projekter, og har gjort det længe, men vi mangler rammerne. Nu har regeringen spillet ud med sit ambitionsniveau med en strategi for dansk produktion af grønne brændsler til lastbiler, fly og skibe, og nu håber vi på et hurtigt forhandlingsforløb, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Intet alternativ

Der er ikke noget alternativ til Power-to-X, hvis lastbiler, skibe og fly skal blive klimavenlige, vurderer Di Energi.

Ud af grøn strøm kan man producere brint, ammoniak og electrofuels, der kan bruges som bæredygtige brændstoffer i industrien og den tunge transport.

Fra Esbjerg til Bornholm er der planer om at etablere industrielle fyrtårne, der kan producere de bæredygtige brændstoffer. Men der er brug for offentlig medfinansiering i begyndelsen, for at det kommer til at ske. Regeringen sætter i sit udspil over halvanden milliard kroner af til udbud og innovation inden for Power-to-X.

- Det vil give fremtidens teknologi et nødvendigt skub. Det betyder, at vi kan komme i gang med at industrialisere processerne, så de bæredygtige brændstoffer bliver billigere, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Eksporteventyr af en anden verden

Med regerings-udspillet følger forventningen om, at PtX kan og skal blive Danmarks nye store eksporteventyr. 

- Regeringen har fremlagt en rigtig god strategi, som vil bane vejen for en ny grøn industri i Danmark. Bæredygtige brændstoffer bliver afgørende for, at vi kan nå målet om at blive et klimaneutralt samfund. Og hvis vi satser og går foran, kan vi også komme til at opleve et nyt eksporteventyr, siger Troels Ranis.

Hos Brintbranchen ser man også eksportmillionerne rulle. Her pointerer man, at PtX-teknologien udgør et vigtigt eksportprodukt og at strategien er et godt udgangspunkt for de videre forhandlinger, der skal gøre Danmark globalt førende på PtX og brintområdet.  

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.114