23948sdkhjf

Trods brand, pandemi og forsyningsudfordringer: HMF leverer rekordregnskab

Kranproducenten HMF har netop præsenteret regnskab for 2021 - og trods to turbulente år er der stor tilfredshed med resultatet

- Efter 2020 var vi meget usikre på, hvad fremtiden ville bringe. Derfor havde vi ikke de store forventninger til 2021. Heldigvis blev vores bekymringer gjort til skamme.

Sådan siger HMS's CFO, Klaus Skov Mortensen, i en pressemeddelelse.

2021 overgik nemlig alle forventninger, og den østjyske producent af lastbilkraner landede en rekordhøj omsætning på 1,1 milliarder kroner. Samtidig vendte de et underskud i 2020 på 3,8 millioner kroner til et pænt overskud på 85 millioner kroner. Ifølge Klaus Skov Mortensen skyldes det flotte resultat primært høj aktivitet på de fleste markeder på bagkant af corona-året 2020: 

- Corona har først og fremmest skabt en “ketchup-effekt”, hvor den manglende aktivitet fra 2020 materialiserer sig nu. Derudover har de private forbrugere brugt mere tid i hus og have og haft flere penge mellem hænderne. Samtidig er mange offentlige infrastrukturprojekter blevet igangsat, siger han.

Ifølge direktør Jens Seehusen Christensen, er der desuden blevet leveret en kæmpe indsats fra medarbejdere og partnere rundt omkring i verden:

- Resultatet skal først og fremmest tilskrives en højere aktivitet i produktionen og på markederne. Uden dygtige og arbejdsomme medarbejdere og salgspartnere rundt omkring i verden havde dette aldrig været muligt. Det understreger bare endnu engang, at vores medarbejdere er HMF's største aktiv, siger han.

Turbulent år ender godt for ny direktør

Jens Seehusen har kun været direktør ved HMF siden august 2021, selvom han i løbet af den korte tid synes at have oplevet begivenheder nok til flere år.

På de blot syv måneder har Jens Seehusen skullet styre HMF gennem en corona-epidemi, lange leveringstider og kraftige prisstigninger på både dele og lastbiler, og ikke mindst en brand i en produktionsbygning efter blot to måneders ansættelse.

- Jeg må da indrømme, at det har været en noget turbulent start på HMF. Især branden i Galten har givet et par søvnløse nætter. Men det har samtidig været vildt imponerende at se, hvordan HMF rykker sammen i bussen og giver den en ekstra skalle, når sådan noget sker. Det kan jeg kun som direktør være stolt af, fortæller Jens Seehusen.

Her henviser Seehusen til, hvordan det lykkedes HMF at genoprette forsyningskæden og dermed få produktionen op at køre igen på blot en uge. En bedrift, Jens Seehusen sammen med planlægningen af nyt hovedkvarter, og nu, leveringen af en rekordomsætning, kan skrive på sin liste over bedrifter siden august.

- Vi har nogle proaktive og dygtige medarbejdere, der kan tænke selvstændigt og agere hurtigt, når sådan noget som branden sker. Uden dem havde det ikke været muligt at genoprette forsyningskæden så hurtigt, og heller ikke at opnå så flot et årsresultat, siger han.

Forudser et godt 2022 trods høj usikkerhed

Med udgangspunkt i den betydelige ordreindgang i 2021, er HMF’s ordrebeholdning vokset markant. Firmaet forventer da også en fortsat vækst i 2022 og budgetterer med en omsætning i niveauet 1,1-1,2 milliarder kroner.

Det på trods af, at der stadig er en høj grad af usikkerhed relateret til de globale forsyningskæder og geopolitiske forhold. Yderligere prisstigninger på alt fra råmateriale til energi, en forlænget leveringstid på centrale komponenter og lastbilchassiser samt en knaphed af ledig opbygningskapacitet gør 2022 uforudselig.

- Vi går på mange måder et uforudsigeligt år i møde. Hvad sker der i Ukraine? Kommer der flere corona-bølger? Hvad sker der med de globale forsyningskæder? Det er alt sammen noget, vi tager med, når vi forecaster og planlægger for det kommende år, siger Jens Seehusen, og fortsætter:

- Men vi har nogle stærke forsyningskæder ved HMF og ingen aktiviteter i hverken Rusland eller Ukraine. Til gengæld ser vi en stadig stigende efterspørgsel efter HMF’s lastbilkraner, og vi har en fyldt ordrebog langt ind i 2022. Derfor tør vi tro på et stærkt år.

2022 er da også startet godt ud. Marts var en rekordmåned med en hidtil uset høj produktion af kraner fra fabrikken i Højbjerg, og en øget produktionstakt forventes realiseret resten af året. HMF er derfor løbende på jagt efter flere medarbejdere både timelønnede og funktionærer, som kan være med på den fortsatte vækstrejse.

Højbjerg Maskinfabrik A/S
mio. kr. 2021 2020
Nettoomsætning 1.092,7 887,1
Driftsresultat 110,7 3,9
Resultat før skat 105,2 -6,5
Årets resultat 85,2 -3,8
Balancesum 1.067,7 767,2
Egenkapital 411,1 279,3
Antal ansatte 582 511
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2021
Læs mere om: HMF
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109