23948sdkhjf

Ny analyse: Hver anden mindre virksomhed frygter stigende energipriser

De stigende energipriser er lige nu den mest udbredte udfordring på tværs af alle SMV’er.

De stigende energipriser gør lige nu ondt på pengepungen hos de små og mellemstore virksomheder. Det er for eksempel vognmanden, som er afhængig af diesel til lastbilen, pizzamanden der er afhængig af gas til ovnen og IT-virksomheden, som bruger elektricitet for at holde serverne kørende.

De stigende energipriser er lige nu den mest udbredte udfordring på tværs af alle SMV’er, hvor det indtil fornylig var mangel på arbejdskraft, der var erhvervslivets største hovedpine.

- Det er det ikke fordi manglen på hænder er forsvundet. Der er bare opstået en endnu større udfordring: Stigende energipriser, siger Lasse Lundqvist, der er konsulent i SMVdanmark.

- Når man spørger virksomhederne, hvad der er de største udfordringer i dagligdagen for tiden, nævner næsten hver anden prisstigninger på energi. Lige efter kommer stigende priser på materialer. Mangel på arbejdskraft indtager tredjepladsen.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kan give dødsstød
- Energipriser var allerede rekordhøje før Ruslands invasion af Ukraine, og de mange sanktioner mod Rusland har lagt ekstra brænde på pris-bålet, fortæller han.

- Jeg er bange for, at energikrisen kan give dødsstødet til flere af de små og mellemstore virksomheder Flere virksomheder er samtidig fanget i ”fastpris-kontrakter”, som er underskrevet inden de voldsomme prisstigninger.

- På grund af disse kontrakter kan de ikke justere priserne tilstrækkeligt, og flere af virksomhederne oplever, at udgifterne overstiger ofte indtægterne.

Ønsker energitillæg
I SMVdanmark presser vi på for, at alle offentlige virksomheder giver energitillæg til de virksomheder, de har kontrakter med, siger Lasse Lundqvist.

- Rusland står for 19 pct. af EU’s import af gas, og den store andel betyder, at vi ikke kan forvente, at denne energikrise forsvinder i den nærmeste fremtid. Derfor bør det så hurtigt som muligt gøres mere rentabelt for virksomhederne at energieffektivisere, foreslår han.

- Alle energieffektiviseringer bør være fradragsberettigede med over 100 pct., så erhvervslivet hurtigere kan omstille sig. Det vil også være til gavn for klimaet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078