23948sdkhjf

Dansk eksport trodser krig og corona: Rammer ny rekord

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester steg med 6,7 procent i marts. 

Det kalder Dansk Erhverv en voldsomt imponerende fremgang', der nu har sendt eksporten op i et nyt suverænt rekordniveau. 

- Den massive fremgang i eksporten har tilmed fundet efter Ruslands invasion af Ukraine. Dagens eksporttal er en sand lækkerbisken, der viser at de danske eksportvirksomheder i den grad har formået at koble sig på det globale opsving, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Det er særligt søtransporten, der stiger med imponerende hastighed i øjeblikket. Eksporten af søtransporttjenester er blevet fordoblet siden starten af 2021 og udgjorde hele 52 mia. kr. i første kvartal 2022. Det en fremgang, der både er drevet af en stigning i verdenshandlen og betydelige prisstigninger på fragt, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Problemerne lurer forude

Når cheføkonomen kigger fremad, så er forventningen dog, at fremgangen i eksporten vil begynde at bremse op. 

- Ruslands invasion af Ukraine har udløst betydelige sanktioner og usikkerhed. Markedsreaktionen er særligt stærk i energi- og råvaremarkedet, hvor priserne er steget mærkbart. Dertil er usikkerheden på vores største europæiske markeder steget voldsomt, hvilket vil udfordrer de danske industrivirksomheders eksportmuligheder, vurderer han.

Tore Stramer peger dog samtidig på, at modvinden til dansk økonomi fra Krigen i Ukraine sker på et tidspunkt, hvor opsvinget er stærkt. 

- Der er i øjeblikket ikke mangel på efterspørgsel i dansk økonomi, hvorimod udbuddet af både materialer og arbejdskraft er en klar begrænsning. Det gælder særligt i store dele af industrien. Det er derfor i udgangspunkt ikke vores forventning, at krigen i Ukraine vil udløse et nyt stort fald i industriproduktionen. Men industrien vil ikke gå ram forbi, og vi må derfor berede os dele af industrien herhjemme vil blive presset i den kommende tid, vurderer Tore Stramer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125