23948sdkhjf

Hård kritik af mangelfuldt nordisk transportsamarbejde

De nordiske regeringer snegler sig frem, når det handler om at styrke samarbejde om transportinfrastruktur

Nordisk Råd har i mange år anmodet de tre nordiske regeringer om at styrke samarbejdet ved at oprette et separat ministerråd for transport.

Det ønske har landene indtil videre valgt ikke at imødekomme, og nu blomstrer kritikken op igen - just nu når den svenske intrastrukturminister Tomas Eneroth besøger København for at mødes med den danske transportminister, Trine Bramsen.

De to mødtes i går onsdag for netop at diskutere perspektiverne i at udvikle trafikken mellem Danmark og Sverige – ikke mindst for at styrke Øresundsregionen.

Sverige er mest træg

Ifølge Nordisk Råd er det især Sverige, som er den største modstander af at etablere et fælles nordisk transportråd.

- Norden skal være verdens mest integrerede region. Derfor er det vigtigt at have en integreret transportinfrastruktur, siger Kjell-Arne Ottosson fra Kristdemokraterna.

- Et enstemmigt Nordisk Råd bad allerede i 2018 de nordiske regeringer om at oprette et formelt ministerråd for transport. Det er stadig ikke sket. Nu har han taget sagen op i en forespørge til Tomas Eneroth i den svenske rigsdag.

Alt at vinde

- Norden har alt at vinde på et tættere samarbejde om en sammenhængende infrastruktur inden for transport og digitalisering, siger Kjell-Arne Ottosen.

- Det er fristende at sige, at de nordiske regeringer holder borgere og virksomheder for nar, når de siger, at de vil samarbejde, men stadig ikke har formået at etablere et ministerråd på et så vigtigt område.

- De har heller ikke noget svar på, hvorfor de ikke vil samarbejde om transportområdet, siger han.

Nyt opfordring er på vej

Kjell-Arne Ottosson, er medlem af Udvalget for Vækst og Udvikling i Norden under Nordisk Råd. Hn fortæller, at næsten halvdelen (ca. 40 pct.) af de sager, som Nordisk Råd behandler i Udvalget for Vækst og Udvikling, er relateret til transport og digitalisering.

- Udviklingen i samfundet viser, hvor nødvendigt det er med bedre samarbejde om transport og digital infrastruktur i de nordiske lande. Det er på høje tid, at de nordiske regeringer lytter og agerer, siger han.

Udvalget vil nu fremlægge endnu et forslag, hvori de på det kraftigste anbefaler Nordisk Ministerråd at oprette et ministerråd for infrastruktur med ansvar for transport og digitalisering. Det er Den Socialdemokratiske Gruppe i Nordisk Råd, der har taget initiativ til forslaget.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11