23948sdkhjf

Fremtidens byggemarkeder har genbrugs-byggematerialer på hylderne

Genbrugsmaterialer skal spille en langt større rolle, når håndværkerne handler materialer, lyder det fra østjysk projektmager

Fremtidens byggemarkeder har gamle materialer på lager. Det er Jan Rohde, stifter og direktør i GreenDozer, overbevist om.

I øjeblikket er virksomheden godt i gang med et projekt sammen med Aarhus Kommune og en række virksomheder fra byggeriet. Samarbejdet skal skabe grundlag for optimering af værdikæden for genbrug af byggematerialer.

- Alle taler om genbrug, og fra årsskiftet kommer der nye krav til genbrug og CO2-aftryk i bygninger over 1.000 kvm, siger Jan Rohde.

- I dag er der ikke rigtig penge i genbrugsmaterialer. De udgør kun en promille af det samlede materialeindkøb. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi kommer i mål med at genbruge flere byggematerialer.

- Hvis vi får opbygget lagre og tilbyder en platform, som man kan handle på, er vi nået langt. Vi har i øjeblikket et samarbejde med nedbrydningsfirmaet P. Olesen.

- P. Olesen har allerede investeret i GreenDozers genbrugsprojekt, og flere andre større aktører inden for den danske byggebranche kommer snart med på vognen, fortæller Jan Rohde.

Nedbryderfirmaets tro på forretningsmodellen viser sig blandt andet ved, at de har købt 10.000 kvm ekstra lagerplads i Hovedgård, hvoraf de 7.000 kvm er under tag. Lageret er så småt ved at blive fyldt op.

Genbrugsprojektet tog sin begyndelse i 2017, hvor den første kapital kom til. I 2018 begyndte GreenDozer at lave sin handelsplatform. I den mellemliggende tid er troen på projektet blot vokset.

Fremtidens byggemarked

- Med så stor en byggeaktivitet både herhjemme og rundt om i verden er der behov for at gå nye veje, fortæller Jan Rohde.

- 10 procent af de materialer, som køres ud på byggepladserne, ender som affald. Dem kan vi samle op og bringe til et lager, hvor de bliver oprettet i systemet. Fra platformen kan køberne vælge deres varer og lægge dem i kurven. Derefter plukkes varerne og bringes ud. Det er i princippet fuldstændig det samme, som i en hver anden byggehandel med nye varer, siger han og kommer med en spådom:

- Det skal blive en sædvane i den danske byggebranche. I 2025 skal det være en helt normal del af byggebranchen, at den professionelle indkøber bruger genbrugs-platformen.

Hvis det skal lykkes, skal GreenDozer være lige så dygtige som andre materialegrossister til at skabe flow. Og hvem ved, måske kan der indgås samarbejdsaftaler.

Deltagerne i projektet

  • GreenDozer
  • Rådgivende Ingeniørfirma Søren Jensen
  • Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab
  • Best Practice Advisory ApS
  • Hass & Wedel I/S
  • P. Olesen og Sønner A/S
  • Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Bystrategi, Arealudvikling og Almene Boliger

Kilde: Aarhus Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078