23948sdkhjf

Stort dyk: Færre elever på erhvervsuddannelserne

Hvis man synes, det kan være svært at finde en håndværker, bliver det endnu værre i fremtiden.

I år er optaget på erhvervsuddannelserne dykket med 18 procent sammenlignet med sidste år. Det svarer til 7.500 færre elever.

På 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser. Udviklingen er dybt bekymrende, for vi kommer i stor stil til at mangle faglærte i fremtiden, mener SMVdanmark.

Det store fald gælder alle fagområder: I år er der for eksempel startet 900 færre elektriker-elever på de danske erhvervsskoler end sidste år. Der er næsten 350 færre kommende bilmekanikere – og der er 175 færre VVS’ere.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Det er chokerende

- Det er et chokerende fald, vi ser på erhvervsuddannelserne, Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

- I forvejen står vi med en stor mangel på faglærte, og vores egen prognose viser, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030. Nu viser disse tal, at vi måske er på vej mod en endnu værre situation, end vi regnede med.

- Det gør fremtidens energieffektivisering og hele den grønne omstilling næsten umulig at gennemføre, når vi ikke har de kvalificerede hænder og hoveder, der skal til,” siger han og advarer om, at det i værste fald vil medføre, at arbejdspladser og opgaver forsvinder ud af Danmark.

Stole står tomme på mange skoler

De mange færre nystartede elever efterlader også mange tomme stole hos erhvervsskolerne landet over. På Niels Brock i København er der kun startet lidt over halvdelen af den mængde elever, der startede sidste år, og på 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser.

- Det rammer skolerne hårdt, for de får bevillinger efter, hvor mange elever, de har, siger Kasper Munk Rasmussen.

- Har du kun 15 elever i en klasse, hvor du normalt har 20, så får du færre penge; men udgiften til undervisere, varmen, el og bygninger vil ofte være den samme.

Løsning: Fjern SU

- Vi har tidligere foreslået, at man fjerner SU’en på de lange uddannelser og tilbyder den som lån til de studerende. I stedet kan man bruge pengene på at give erhvervsuddannelserne et økonomisk løft. Det forslag er endnu mere aktuelt nu, siger Kasper Munk Rasmussen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Ancotrans udvider grøn lastbilflåde i Tyskland: Vilkårene er langt bedre
Venstres trafikordfører ramt af vælgernes dom
Forsøg med førerløs levering skal vise fremtiden for logistikken
Første test af MANs eTruck
Otte brødre på vej
Varebils-specialist gearer op til vækst
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart

Send til en kollega

0.163