23948sdkhjf

Digitalisering øger effektivitet og bæredygtighed

Digitalisering har i mange år været en af de væsentligste komponenter i virksomhedsudvikling – også inden for shipping og forsyning

Af Kenneth Hallingskov, Managing Director, WaveAccess Nordics

.

Ledere i de internationale transport- og shippingvirksomheder står over for store udfordringer. Først og fremmest skal de sikre pålidelighed og effektivitet i forsendelserne, reduktion i omkostningerne, og de skal være med til at mindske den negativ indvirkning, som deres aktiviteter har på miljøet.

Det er kun muligt at opnå gode resultater på dette område ved at skabe en avanceret infrastruktur og implementere intelligente kontrolsystemer.

Digitale løsninger som kunstig intelligens, blockchain, Internet of Things (IoT), digitale tvillinger og andre teknologier gør det muligt for rederier, speditionsvirksomheder, logistik- og transportvirksomheder at forblive konkurrencedygtige og forbedre deres processer, samtidig med at de fastholder den operationelle effektivitet og kvaliteten af det udførte arbejde.

Millioner til digitalisering

Forbedringer er umulige uden implementering af digitale løsninger. Derfor har lande som Tyskland tildelt millioner af euro årligt til grøn omstilling – og her er digitalisering et tilbagevendende ord, som bruges om fremtiden.

Ved World Maritime Technology Conference i København for nylig var moderne teknologier og digitalisering et vigtigt tema. Teknologi kan gøre det muligt at reducere brændstofforbruget, komme tættere på klimamålene, højne personalesikkerhed, kontrollere skibstrafikken og minimere ulykkesrisici.

Potentialet ved smarte systemer er ubegrænset. Ikke alene gør systemerne det muligt for alle aktører i transport- og logistikmarkedet at forbedre effektiviteten og hastigheden; men det bidrager også til at løse de globale udfordringer, som industrien står over for i dag.

Forudsigelse af ruter

Analyseplatforme, der baserer sig på Machine learning (ML), kan for eksempel indsamle data fra hundredvis af skibe. Baseret på denne information er platformene i stand til at

· udføre en ikke-lineær analyse,

· etablere en nøjagtig bane i realtid af fartøjer

· identificere afvigelser fra den tildelte rute og bestemme deres årsager.

Det giver specialisterne mulighed for hurtigt at vurdere den aktuelle situation og forudsige den mest optimale rute.

Anvendelse af ML-teknologier bidrager til logistikoptimering og minimering af risiko for ulykker.

Sådan bruges IoT-systemer

IoT-systemer gør det muligt at indsamle og analysere data fra objekter placeret på skibe, i lagre og i havne.

Ved hjælp af de modtagne oplysninger bestemmer specialister den nøjagtige placering af udstyret og dets tekniske tilstand. I tilfælde af fejl, giver systemet automatisk besked om at rette fejlen.

Derudover bruges IoT-enheder til at højne personalesikkerheden. Sensorer forbundet til netværket identificerer farlige områder, overvåger bevægelser og sporer og analyserer hændelser.

Dette er blandt andet med til at forebygge ulykker.

Energistyring til lands og til vands

Intelligente platforme kan bruges til online-overvågning af energiforbrug på skibe, i transportcentre, i havneinfrastruktur mm i administrations- og produktionsfaciliteter, lagre osv.

Tekniske systemer som luftkølere og uafbrydelige strømforsyninger kan fjernstyres.

Energiforbruget kan overvåges i henhold til tidsintervaller og driftsformer, og svagheder kan identificeres gennem regelmæssige sammenlignende analyser af lignende faciliteter og modeller.

De indsamlede data bruges til at danne grundlag for beslutningstagning, herunder opgradering eller udskiftning af udstyr.

Smarte kontrakter

En smart kontrakt er en elektronisk protokol, der sikrer streng overholdelse af forpligtelser under hele transaktionen.

En sådan algoritme er opbevaret på en blockchain-platform, hvorved data flyttes i et sikkert miljø.

I skibsfarten bruges smarte kontrakter mellem involverede parter - skibsejere, befragtere, lastejere, speditører, stevedorvirksomheder, skibsagenter og andre - til at kontrollere forsendelsesprocessen og sikre godssikkerhed.

For eksempel kan adgang til en container, som er beskyttet af en elektronisk lås, kun fås af en person, der indgår i den digitale kontrakt. Den registrerer bøder for forsinkelser, transportovertrædelser og skader.

Overvåge leveringsbetingelser

Smarte kontrakter gør det også muligt at overvåge parametre for leveringsbetingelser: temperatur, luftfugtighed, vibrationer osv.

På den måde hjælper blockchain-baserede teknologier logistikvirksomheder med at sikre et højt niveau af gennemsigtighed og sikkerhed i deres forsyningskæder.

Teknologi forandrer verden

Ny teknologi forandrer konstant verden omkring os, og det er nødvendigt at følge med. Ikke mindst fordi teknologien er en del af de miljømæssige løsninger, der skal og må implementeres. Både af lovmæssige og moralske hensyn og krav.

Digitalisering af shipping- og logistiksektoren viser tydeligt hvilke fordele, der kan opnås for både branche og miljø. Der er derfor ingen årsag til ikke at sætte fart på implementering og digital udvikling.

Digital transformation et vigtigt og stort skridt i retning af at forbedre kvaliteten af transporten. Pålidelige it-løsninger hjælper med at reducere materialeomkostninger, sikre en jævn drift og et højt sikkerhedsniveau under drift af fartøjer og reducere den negative påvirkning af miljøet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094