23948sdkhjf

Regn og blæst er farligere end frost og sne

Der sker flest uheld i efterårsmånederne sammenlignet med alle årets øvrige måneder, viser tal fra Danmarks Statistik

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der er flest trafikuheld i efterårsmånederne og færrest om vinteren. Stik mod hvad man skulle forvente, sker der ikke så mange bilulykker i frost og sne som i regn og blæst.

Årsagen kan meget vel være, at bilisterne er mere opmærksomme om vinteren – de ved, at det kan være farligt og kører derfor forsigtigt. De sænker farten, kører efter forholdene og kører med vinterdæk.

Men hvad er det ved efteråret, der er så farligt?

- Vigtigst er den manglende opmærksomhed på de farlige situationer, forklarer teknisk chef hos Bridgestone Jesper Sørensen.

- Bilister og chauffører er ikke bevidste om, at regn og våde veje giver en markant større bremselængde. De kører for hurtigt og for tæt på de våde veje, og det resulterer i farlige situationer, når bremselængden er længere end forventet.

Hvis uheldet er ude, kan du miste herredømmet på en almindelig bygevåd motorvej – eller på tør vej, hvis du pludselig bliver overrumplet af en stor vandpyt i en forsænkning i vejen Jesper Sørensen, Bridgestone

Aquaplaning

- Aquaplaning er ikke kun en risiko ved kraftig regn eller skybrud. Hvis uheldet er ude, kan du miste herredømmet på en almindelig bygevåd motorvej – eller på tør vej, hvis du pludselig bliver overrumplet af en stor vandpyt i en forsænkning i vejen, siger Jesper Sørensen. Og byger og regne er der nok af i det danske efterårsvejr.

Bilens dæk er en vigtig faktor for risikoen for aquaplaning.

- Styre- og bremseevnen er afgørende for at holde kontrollen over bilen. Det kræver friktion mellem dæk og vej at styre bilen i en anden retning eller ændre hastigheden – og den friktion forsvinder, hvis dækket ikke kan lede vandet ordentligt væk, men i stedet skøjter afsted oven på vandet, siger Jesper Sørensen, som fremhæver, at et korrekt dæktryk og ordentlig mønsterdybde har også stor betydning for dækkets evne til at lede vandet væk.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dækkoncern henter ny salgsdirektør i egne rækker
Nye fartbump skåner lovlydige trafikanter
Stor interesse for DI-kampagne om nye EU-krav
DTL: Målret km-afgiften til privatbilerne
Rent kvindehold på chaufføruddannelsen
Frode Laursen er med til at bekæmpe madspild
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart

Send til en kollega

0.219