23948sdkhjf

Nye fartbump skåner lovlydige trafikanter

Vejdirektoratet har taget en ny type fartbump i brug. De nye fartbump er ”intelligente” og adskiller sig fra andre typer af fartbump ved, at de kun er til gene for de trafikanter, der overskrider hastighedsgrænserne. Holder man sig på den rigtige side af færdselsloven, kan man køre ganske uforstyrret.

De nye vejbump – Acti-bump – er installeret i Lejre og Vordingborg på Sjælland. De består af en flad metalplade, der udløser en fordybning på seks centimeter, når man kører for hurtigt. Hastigheden bliver registreret af en fartmåler.

- De fleste vil uden tvivl kunne mærke det, hvis de kører over et Actibump i for høj fart, fortæller afdelingsleder Maria Lønsmand Sande, Vejdirektoratet.

- Actibump er dog ganske ufarlige. Det er ikke spor anderledes end et almindeligt fartbump; men fordelen er jo, at man ikke mærker noget, hvis man overholder den tilladte hastighed.

- Bumpene er gennemtestet for alle mulige slags køretøjer og også i forhold til nordiske vejrforhold. I Sverige har de haft Actibump i mere end 10 år, og så vidt vi er oplyst, er der ikke sket uheld. Fra svenske undersøgelser ved vi samtidig, at bumpene rent faktisk virker efter hensigten, da hastigheden er faldet betragteligt de steder, hvor man har taget Actibump i brug.

De to fartbump – det ene i Osted nær Lejre, det andet i Stensved ved Vordingborg – blev installeret i efteråret og er nu blevet aktivereret.

Der er tale om et forsøg, som strækker sig over det næste års tid, hvorefter en evaluering skal vise, om Actibump lever op til forventningerne.

Nedbringer risiko for ulykker

Det første Actibump blev taget i brug i Sverige i 2010, og i dag kan man også finde de intelligente fartbump på stats- og kommuneveje i Norge, Finland, Island og Australien.

Bag produktet står det svenske firma Edeva, som også er Vejdirektoratets leverandør.

Politiet har prøvekørt og givet grønt lys de nye fartbump, der forventes at skabe en mere glidende trafikafvikling og samtidig nedbringe risikoen for ulykker.

To nye vejskilte

I forbindelse med etableringen af de nye fartbump har Vejdirektoratet designet to nye vejskilte, så trafikanter på forhånd kan se, at de nærmer sig den særlige trafikchikane, der altså kun er aktiv ved høj hastighed. Det skal bidrage til, at bilisterne bliver informeret om bumpene – ligesom det er tilfældet ved almindelige bump. Og selvfølgelig også til, at så få som muligt vil overskride hastighedsgrænsen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095