23948sdkhjf

Hastigheden har aldrig været lavere på motorvejene

De danske bilister kørte med speederfoden løftet i 2022, og det kan ses i Vejdirektoratets hastighedsbarometer, hvor der aldrig er registreret lavere gennemsnitsfart på motorvejene i den tid, hvor man systematisk har målt trafikken.

Lavere hastighed betyder et lavere brændstofforbrug – og det giver ikke kun plus på danskernes bankkonto, men også i klimaregnskabet, hvor der er sparet CO2.

Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser, at der blev kørt med en gennemsnitlig hastighed på 111,6 km/t. Gennemsnitsfarten er på 118,5 km/t, når man renser tallene for perioder med kødannelse og andre forhold, som kan være årsag til en ikke-selvvalgt hastighedsnedsættelse.

- Det er 2-3 km/t langsommere end de foregående år, siger projektleder Niels Moltved fra Vejdirektoratet.

- Hvis man ser på tallene for de enkelte måneder, så knækkede kurven i marts, hvor priserne på benzin og diesel for alvor begyndte at stige.

- Siden er priserne faldet igen, men de gode vaner med at spare på brændstoffet er holdt ved.

- Det skyldes formentlig den generelle inflation i samfundet, hvor mange sidder hårdt i det og søger genveje til lidt luft i økonomien. Men det handler nok også om, at man lige skal have de gode vaner ind under huden. Der er jo blevet lavet flere gode kampagner om de mange fordele ved at sænke farten, men krisen var måske det skub, der skulle til for, at bilisterne for alvor satte hastigheden ned, siger Niels Moltved.

Stor klimabesparelse

Ifølge Vejdirektoratets beregninger har den lavere hastighed ført til en besparelse på cirka 41.000 ton CO2 alene for kørsel på motorvejene, hvis man sammenligner med 2019 – året før corona. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra 19.000 biler.

Og selv om inflationen og brændstofpriserne er begyndt at flade en smule ud, er der ingen tegn på, at hastigheden på motorvejene vender tilbage til normalen lige med det samme.

Kurverne har pil nedad, og der er aldrig blevet registreret en lavere gennemsnitsfart på motorvejene end i december 2022. Her kørte bilisterne med et gennemsnit på 110,0 km/t (116,3 km/t renset for kø mm).

- Jeg tror, at vi kommer til at se, at hastigheden vil fortsætte på et lavere niveau i 2023, siger Niels Moltved. - Når først man har vænnet sig til at køre økonomisk og med et øje på speedometret, så kan man jo lige så godt fortsætte.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Padborg-vognmand vinder et vigtigt slag
Tiptrailer til Tørring
Danske Fragtmænd vil modernisere transportbranchen
Midlertidig direktør i Scania Danmark
Her tester landets mest talentfulde lærlinge deres "skills"
Leman: Vi skal vækste os ud af krisen
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart

Send til en kollega

0.125