23948sdkhjf

Har du vibrationsdæmpet dine maskiner?

Støj indenfor forskellige brancher, som industri, landbrug og marinebranchen, får mere og mere opmærksomhed.

En af grundene til det er, at de offentlige myndigheder stiller stadig større krav til, hvor meget støj, der må være eksempelvis ombord på et fartøj.

Indenfor fiskeri og marine vinder støjdæmpning frem, blandt andet fordi marine erhvervet ikke længere blot tænker “sådan er det bare på en båd”. Men hvad er de generelle krav og hvordan laver man støj- og vibrationsdæmpning på maskiner, der larmer?

Hvilke krav er der til støj
For at have nogle generelle regler for bedre arbejdsforhold på fartøjer, har Søfartsstyrelsen følgende krav for støj:

Man skal undgå unødvendig støjbelastning på den maritime arbejdsplads. Det betyder, at arbejdsstøj skal være så minimalt som det teknisk set kan blive. Det er op til arbejdspladsen at finde løsningen på den støjdæmpning, der er nødvendig.

Vibrationsproblemer skal begrænses på lige fod med lydproblemer, da det også er en skadelig støj. Vibrationer har ikke altid været anset som en direkte kilde til støj, men i dag er der efterhånden dybdegående information til rådighed om, hvordan vibrationer er skadelig støj, og hvordan man bekæmper den.

Hvad er støj?
De fleste vil nok betegne støj, som en larm der enten er irriterende eller endda smertelig for ørene. Det er heller ikke helt forkert. Men to forskellige personer, kan have en vidt forskellig oplevelse af, hvornår noget larmer. Derfor er definitionen ikke helt dækkende.

Støj kan godt lyde behagelig for en person, selvom den er skadelig. Det er ikke unormalt, at en maskinmester med mange års erfaring, synes at larmen fra fartøjets maskine lyder hyggelig eller god. Efter mange års tilvænning, kan nogle lyde opfanges anderledes for ens egne ører, selvom de stadig er skadelige.

På den måde, kan støj ikke defineres som en lyd, der er hård for ørene at lytte til, men skal i stedet forklares som en lyd, der har en negativ virkning på en persons psykiske eller fysiske sundhed. Det er akkurat det samme, hvad angår vibrationer.

Vibrationer er også støj
Vibrationer er også støj, men er ofte noget mange ikke tænker på, når man taler om støjskader. Men vibrationer er skadende, på samme højde som lyd støj.

Hvis man går i detalje, så er lyd egentligt bare svingninger i luften. Hvis man gerne vil have en ide om, hvordan lyd bevæger sig, så er det lidt det samme som, når man kaster en sten i vandet og ser ringene forplante sig ud. Sådan bevæger lyd sig i luften.

Vibrationer og lyd fungerer på samme måde, som “ringe” i luften. Derfor arbejder man med både lyddæmpning og vibrationsdæmpning, hvad angår industrielle maskiner. Det er fordi begge kan være lige skadelige.

Der findes mange muligheder for at dæmpe vibrationer, hvad end det er vibrationsdæmpende plader, antivibrations puder, maskinsko eller vibrations beslag med mere. Og der er mange gode grunde til, hvorfor man gør det.

Støj - og vibrationsdæmpning beskytter dine medarbejdere og forlænger levetiden på dine maskiner
Hvad end man udskifter en excenterpresser med laserskæring, inden for landbruget, eller man installerer en vibrationsdæmper, for at isolere en maskine på et fartøj, så er formålet det samme - at sænke niveauet af støj og de dertilhørende skader.

Alt i alt, så er lyd- og vibrationsdæmpende løsninger fremragende til at absorbere de frekvenser, der ikke er ønsket på arbejdspladsen, og dermed også maximere både den arbejdsplads man har, samtidigt med at maskinerne i produktionen får en bedre levetid og kræver færre reparationer.

Send til en kollega

0.063