Transport Byggeri Metal Fødevarer Energi Elektronik Træ og møbel
 

Enighed om EU’s store trafikplan

- Af Claus Djørup

Næste skridt er forhandlinger med EU-parlamentet. Den endelige udformning afgøres af finansministrenes forhandlinger om EU-budgettet.

Transportminister Henrik Dam Kristensen er selv overrasket over, at det allerede midt i det danske EU-formandskab er lykkedes at skabe enighed om de nye retningslinier for EU’s transportnet TEN-T, som EU-kommissionen fremlagde 19. oktober 2011 under titlen “Connecting Europe Facility."

Henrik Dam Kristensen kalder det fantastisk, og transportkommissær Siim Kallas er også imponeret over den hurtige enighed blandt EU’s transportministre, som mødtes forleden i Bruxelles med Henrik Dam Kristensen for bordenden.

- Vi har fået et nyt kort for transportsektoren med europæisk merværdi, sagde Henrik Dam Kristensen, mens Siim Kallas erklærede: - Før havde vi et forslag. Nu har vi en plan.

Få ændringer

Enigheden kom i hus efter nogle mindre justeringer i den oprindelige plan: Italien fik Milano med på hovednettet for jernbaner. Det samme gjaldt Biaystok i det nordøstlige Polen, mens Rumænien fik mere EU-finansieret vej.

Spanien fik ikke mere i denne omgang, men sætter sin lid til, at EU-parlamentet tilføjer yderligere projekter til listen, der giver adgang til EU-støtte.

* Det danske hovednet for veje og jernbaner har Aarhus og København som knudepunkter med Hamborg som det tredje punkt i trekanten. Ønsket om at udvide hovednettet til Aalborg og videre til Hirtshals blev forbigået.

* Femerforbindelsen er en brik i hovednetkorridoren, der går fra Finland til Malta.

Der skal være råd

Selv om transportministrene er nået til enighed, er EU’s finansministrene endnu ikke taget i ed. De kommer ind i forhandlingerne senere.

Det siges udtrykkeligt, at medlemslandene kan undlade at gennemføre projekter, hvis der ikke er råd, eller projekterne ikke er modne nok. Desuden skal EU-kommissionen tage hensyn til den økonomiske og budgetmæssige situation i EU og i medlemslandene, når den vurderer gennemførelsen om 11 år.

Disse forbehold betyder, at der ikke gives los for alle trafikprojekter. Det afhænger bogstaveligt talt af, hvor meget landbrugsstøtten beskæres i det næste syvårige EU-budget for 2014-2020, som finansministrene netop er begyndt at forhandle.

Danmark er blandt de restriktive lande, der hellere siger “nej" til stigning i EUs budget end “ja" til flere udgifter.

Nøl uden EU-straf

Kommissionen får ikke sit ønske opfyldt om at kunne iværksætte foranstaltninger over for lande, der undlader at investere i mere infrastruktur. Dermed har medlemslandene stadig suverænitet over planlægning og finansiering.

Skriv kommentar
Abonnement

Få ubegrænset adgang til alle nyheder og artikler.

Opret nu
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 4.446 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:


Se alleMedlemmernes egne nyheder

Effektiv håndtering af en akut forespørgsel

6. maj 2015 18:49
Carl Stahl A/S

Da Intermarine manglede et spe­cialf­remstil­let løfteåg til en hasteopgave, var man ikke i tvivl om, at Carl Stahl A/S var den rigtige leverandør.

Flot Volvo FH13 500 6x2 E6 med en Kel-Berg 4 akslet maskintrailer til Kolding Krant­ransport­Det var e

6. maj 2015 10:12
Lastas Trucks Danmark A/S

Det var en stor fornøjelse at udlevere dette flotte nye vogntog, en Volvo FH13 500 6x2 E6 og en nedbygget Kel-Berg 4 akslet maskintrailer med udtræk og ramper fra Lastas i Hedensted.

Bliv bedre til at lede og udnytte it-systemer

6. maj 2015 10:47
It-vest – samarbejdende universiteter

Virk­somhed­sarki­tektur er en vigtig del af fundamentet for, at en virksomhed kan operere effektivt og har evnen til at løse fremtidige opgaver på et kon­kurren­cedyg­tigt niveau.

6. maj 2015
5. maj 2015
4. maj 2015
30. april 2015
29. april 2015
28. april 2015
27. april 2015
24. april 2015
23. april 2015
22. april 2015