Transport Byggeri Metal Fødevarer Energi Elektronik Træ og møbel
 

Ubetalte bøder skal kunne give køreforbud

- Af Claus Djørup

Flere lastbiler kan tilbageholdes i Henrik Dam Kristensens andet lovforslag om stramninger i godskørselsloven

Politiet får udtrykkelig hjemmel til at tilbageholde et køretøj, hvad enten det er dansk eller udenlandsk, når kørslen sker i strid med EU-regler, eller politiet vil sikre sig pant for bøder.

Det foreslår transportminister Henrik Dam Kristensen (S) i et lovforslag, der er på vej gennem Folketinget.

Lovforslaget er anden del af ændringerne i godskørselsloven, som var i høring i efteråret. Første del af forslaget med "højere bøder" og "arbejdstid for selvkørende chauffører" er allerede vedtaget.

Muligheden for tilbageholdelse af lastbiler er nyt i forhold til efterårets lovudkast. Lovforslaget indfører en universaltilladelse, der både gælder kørsel i Danmark og i EU, og gyldighedsperioden forlænges fra 5 til 10 år.

Forslaget indfører også strammere kontrol med social dumping. Myndighederne kan kræve, at en vognmandsvirksomhed indsender dokumentation for, at den følger de kollektive overenskomsters løn- og arbejdsvilkår.

Undladelse koster tvangsbøder på 10.000 kroner om ugen. Efterlevelse betyder granskning af overenskomstparterne (arbejdsgivere og fagforbund), som kan oprette et overenskomstnævn til formålet.

Dette nævn skal bestå af fem medlemmer med en landsdommer som formand. DI og Dansk Erhverv udpeger hvert et medlem, mens 3F udpeger de to chaufførrepræsentanter.

Dette element splitter vognmandsbranchen. DTL og ITD er henholdsvis glad og skuffede over den strammere kontrol med overholdelse af overenskomster, fremgår det af organisationernes høringssvar.

ITD's adm. dir. Jacob Chr. Nielsen er den hårdeste kritiker af kontrol med løn- og arbejdsvilkår, som han betragter som forbud mod konkurrence på løn.

- Ingen andre europæiske lande har tilsvarende bestemmelser om skærpede sanktioner mod de virksomheder, der ikke følger den kollektive overenskomst, mener Jacob Chr. Nielsen.

Skriv kommentar
Abonnement

Få ubegrænset adgang til alle nyheder og artikler.

Opret nu
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 4.461 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:


Se alleMedlemmernes egne nyheder

HF Industri & Marine er NU dansk distributør for Spraylat

30. maj 2015 00:00
HF Industri & Marine ApS

Spraylat er en vejrbestandig aftrækkelig belægning der er designet til at give midlertidig beskyttelse til en række overflader, herunder solpaneler, g ...

Lastas Trucks Danmark A/S leverer DAF CF 510 FTT med kran Fassi F360DXp til Vogn­mandsfir­maet Carsten

29. maj 2015 10:29
Lastas Trucks Danmark A/S

Det var en stor fornøjelse, at kunne levere denne nye DAF CF 510 FTT med kran Fassi F360DXp, fra Lastas Trucks Danmark A/S i Hedensted.

Nye digitale kompetencer? Ansøgningsfrist er 1. juni

29. maj 2015 10:50
It-vest – samarbejdende universiteter

Arbejder du med udvikling, udnyttelse eller ledelse af it, og er det tid til at opgradere dine digitale kompetencer? På mandag 1. juni er der ansøgnin ...

Protex CatchBolt

29. maj 2015 00:00
Megatrade Beslag A/S

Protex CatchBolt skiller sig ud fra andre snaplåse da den låser i tre retninger, og derved kan fiksere en dør eller et panel på en meget effektiv måde.

Trådløs overvågning af parkeringsplads og parkeringshus

28. maj 2015 10:00
Hans Følsgaard A/S

Komplet og om­kostning­seffek­tiv løsning til en bred vifte af trafik- og par­kering­sappli­katio­ner.

Carl Stahl A/S er på de sociale medier

28. maj 2015 20:39
Carl Stahl A/S

Carl Stahl A/S har længe haft en virk­somhedsp­rofil på LinkedIn, men er nu også aktiv på Facebook.