Transport Byggeri Metal Fødevarer Energi Elektronik Træ og møbel
 

Ubetalte bøder skal kunne give køreforbud

- Af Claus Djørup

Flere lastbiler kan tilbageholdes i Henrik Dam Kristensens andet lovforslag om stramninger i godskørselsloven

Politiet får udtrykkelig hjemmel til at tilbageholde et køretøj, hvad enten det er dansk eller udenlandsk, når kørslen sker i strid med EU-regler, eller politiet vil sikre sig pant for bøder.

Det foreslår transportminister Henrik Dam Kristensen (S) i et lovforslag, der er på vej gennem Folketinget.

Lovforslaget er anden del af ændringerne i godskørselsloven, som var i høring i efteråret. Første del af forslaget med "højere bøder" og "arbejdstid for selvkørende chauffører" er allerede vedtaget.

Muligheden for tilbageholdelse af lastbiler er nyt i forhold til efterårets lovudkast. Lovforslaget indfører en universaltilladelse, der både gælder kørsel i Danmark og i EU, og gyldighedsperioden forlænges fra 5 til 10 år.

Forslaget indfører også strammere kontrol med social dumping. Myndighederne kan kræve, at en vognmandsvirksomhed indsender dokumentation for, at den følger de kollektive overenskomsters løn- og arbejdsvilkår.

Undladelse koster tvangsbøder på 10.000 kroner om ugen. Efterlevelse betyder granskning af overenskomstparterne (arbejdsgivere og fagforbund), som kan oprette et overenskomstnævn til formålet.

Dette nævn skal bestå af fem medlemmer med en landsdommer som formand. DI og Dansk Erhverv udpeger hvert et medlem, mens 3F udpeger de to chaufførrepræsentanter.

Dette element splitter vognmandsbranchen. DTL og ITD er henholdsvis glad og skuffede over den strammere kontrol med overholdelse af overenskomster, fremgår det af organisationernes høringssvar.

ITD's adm. dir. Jacob Chr. Nielsen er den hårdeste kritiker af kontrol med løn- og arbejdsvilkår, som han betragter som forbud mod konkurrence på løn.

- Ingen andre europæiske lande har tilsvarende bestemmelser om skærpede sanktioner mod de virksomheder, der ikke følger den kollektive overenskomst, mener Jacob Chr. Nielsen.

Skriv kommentar
Abonnement

Få ubegrænset adgang til alle nyheder og artikler.

Opret nu
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 4.445 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.
Følg os via:


Se alleMedlemmernes egne nyheder

Ny Kel-Berg 4 akslet tiptrailer 37 m3 med aut. rullepresenning til Vognmand Claus Mortensen

1. juli 2015 08:23
Lastas Trucks Danmark A/S

Det var en stor fornøjelse, at udlevere denne Kel-Berg 4 akslet tiptrailer - 37 m3 - med den nyeste teknologi inden for automatisk rullepresenning og så endda med fjernbetjening.

Jobopslag: Servicetekniker – kraner og løftegrej

30. juni 2015 10:40
Fyns Kran Udstyr A/S

Vi søger en servicetekniker med flair for kraner og løftegrej i kø­benhavn­sområ­det - er det dig - eller kender du den helt rigtige kandidat?

Hejs styres fra kontrolboks med automatisk sekvenskontrol

1. juli 2015 00:00
SAWO A/S

SAWO Nørresundby har solgt et Multilift XR14S.41 kroghejs til Mit­tarfe­qartiit, Grønland.

30. juni 2015
29. juni 2015
26. juni 2015
25. juni 2015
24. juni 2015
22. juni 2015
19. juni 2015