23948sdkhjf

De groteske bøder fortsætter

Manglende papir i tachografen koster vognmand og chauffør bøder på 3.000 kroner.
At en chauffør manglede printpapir i sin digitale fartskriver har udløst en samlet bøde på 3.000 kroner til chauffør og vognmand.

- Med den dom fra byretten i Aalborg, når det groteske i køre- hviletidssanktionerne nye højder, siger DTLs vicedirektør Morten Lindbo til det seneste nummer af DTL's medlemsblad.

Episoden fandt sted for nylig, da en chauffør blev standset ved en politikontrol. Det viste sig, at han ikke havde medbragt papir i lastbilen til udskrift af kørselsdata fra den digitale tachograf. Det skal han ifølge reglerne.

Forseelsen udløste en bøde til chaufføren på 1.000 kroner og en bøde til vognmanden på 2.000 kroner.

- Det var faktisk en nedsættelse i forhold til anklagemyndighedens påstand om en chaufførbøde på 3.000 og 6.000 kroner, siger Morten Lindbo.

Ingen digital tidsalder

- Den digitale tidsalder er åbenbart længe undervejs i politiets rækker. Man skulle tro, at det efterhånden skulle være muligt for de kontrollerende myndigheder at downloade de ønskede data på en elektronisk læser, nu hvor tachografen har været tilgængelig i snart fire år - og da politiet på det seneste er blevet begavet med en halv milliard kroner af Folketinget.

- I stedet skal vognmand og chauffør straffes på pengepungen for myndighedernes manglende tekniske formåen.

Skudt over målet

- Sagen illustrerer tydeligt, at anklagemyndighedens bødepåstand fra sagens start er skudt helt over målet. Den viser også, at politi og anklagemyndighed ikke evner at håndtere reglerne i bødekataloget fra 2005, hvor der jo faktisk åbnes op for en lempeligere bøde, fortsætter DTLs vicedirektør.

Morten Lindbo er overrasket over, at sagen i det hele taget er endt i retten.

Der var nemlig ikke tale om overtrædelser af køre/hviletiderne. Trafiksikkerheden har heller ikke været i fare, og en kontrol af data var mulig, da politiet selv havde printpapir med.

Farcen fortsætter

DTLs regionskontor Midt/Nord, der mødte op i retten for vognmanden, havde slået på, at der i politiets vejledning om kontrol og håndhævelse af reglerne er anført, at man "indtil videre" ikke håndhæver reglerne, hvis der ikke er medbragt "tilstrækkeligt" papir, når der er tale om en digital tachograf.

Dette fordi politiet ikke er fuldt udstyret med elektroniske aflæsere.

Retten slog fast, at når man slet ikke medbringer papir, så er forholdet ikke omfattet af fritagelsen for håndhævelse. Når der så blot var tale om en formel regel fandt retten, at brøden passende kunne takseres til samlet 3.000 kr. Altså en nedsættelse på i alt 6.000 kroner.

- Nu står vi med dommen i en situation, hvor begrebet "tilstrækkeligt papir" er et spørgsmål om rullens længde. Farcen kan fortsætte næste gang, politiet finder det velbehageligt!« siger Morten Lindbo.

Dommen kan ikke umiddelbart ankes til landsretten på grund af den lave bødestørrelse, men DTL overvejer en henvendelse til Folketingets Retsudvalg om sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079