23948sdkhjf

Still-truck på brændselsceller

For første gang nogensinde har Still-koncernen leveret en reachtruck, som er drevet af brændselsceller.
Det drejer om en reachtruck, der er sat i drift hos den tyske kemi-koncern BASF Coatings i Münster.

Det er delstaten Nordrhein-Westfalen, som driver projektet sammen med Still, brændselscelle-leverandøren Hoppecke og brint-leverandøren Linde.

Hos BASF Coatings køres der med to forskellige truckmodeller, som begge er forsynede med brændselscelle teknologi. Det drejer sig om en:

* Still reachtruck FM-X 20.

* elektrisk 2,5 ton Still gaffeltruck R 60-25.

Reachtrucken anvendes i vareforsendelsen til håndtering af færdigvarer, mens el-trucken transporterer halvfabrikata mellem lager og produktion. Begge trucks bliver tanket på en stationær brint-tankstation.

Første producent

Med dette projekt er Still den første producent, der har udøvet sin erfaring med drift af henholdsvis trækkere, el-gaffeltrucks og reachtrucks, som alle er drevet af brændselsceller.

Siden 2003 har Still beskæftiget sig med brændselsceller som et alternativ til batteridrift og har fået erfaring fra flere projekter med den stadig mere banebrydende teknologi.

* På havnen i Hamburg har man fra 2008 kørt test af en brændselscelle gaffeltruck Still R 60-25 på HHLA Logistics.

* Siden slutningen af 2006 har der i Hamborgs lufthavn kørt to STILL trækkere af typen R 07-25, som sørger for bagagetransporten.

Begge steder er der opstillet brint tankstationer.

Miljøvenlig teknologi

Brændselscelle-teknologien vil få endnu større succes, når brint bliver produceret miljørigtigt. For eksempel er det ved hjælp af solcelleteknologi muligt at fremstille brint helt uden udledning af CO2.

Økonomisk interessant bliver brændselscelleteknologien dog for alvor, når man kan reducere omkostningerne på fremstillingen af brændselsceller.

Som led i klimadebatten vægtes brændselscellerne meget højt. På lang sigt kan teknologien erstatte både diesel- og gasdrevne motorer, hvilket giver mulighed for endnu større CO2 besparelser. Besparelserne i driften hos virksomhederne viser sig specielt i flerholdsdrift, fordi der ikke skal foretages batteriskift og således undgås investering i ekstra batterier.

- Vi ser udviklingen af brændselscelle teknologi til intern transport i virksomheder, som en vigtig investering for en grønnere fremtid, udtaler adm. direktør Gerner Hoppe, Still Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063