23948sdkhjf

Cabotage: En bus er ikke en lastbil

Busvognmændene håber på mere fokus og ser misundeligt til, når cabotageproblemer i godstransporten får stor opmærksomhed
Spørgsmålet om ulovlig cabotage har i forbindelse med finanslovsforhandlingerne igen været til diskussion. Trods skeptiske udmeldinger om behovet for øget kontrol fra regeringspartiet Venstre endte man alligevel med at videreføre en styrket kontrolindsats for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, herunder social dumping og ulovlig cabotagekørsel.

Forskel på lovgivning
I Danske Busvognmænd vil de ikke blande sig i debatten på godsområdet, hvor der er nogle meget specifikke regler for, hvornår en lastbil på lovlig vis kan køre cabotage i et andet EU-land.

Men direktør Steen Bundgaard føler dog alligevel et behov for at gøre opmærksom på, at politikerne ikke må glemme, at cabotagekørsel også udgør en udfordring for busvognmændene:

- På busområdet er der i realiteten ikke nogen begrænsninger for, hvor længe en udenlandsk bus kan køre cabotage i et andet EU-land. Og det koster omsætning for danske busvirksomheder. I debatten om ulovlig cabotage bliver man indimellem i tvivl om, hvorvidt politikere og myndigheder overhovedet er opmærksomme på denne centrale forskel i cabotagelovgivning for busser og lastbiler, udtaler Steen Bundgaard.

Adgang bør begrænses
Ifølge Danske Busvognmænd bør man stille krav om cabotageregler på busområdet, der giver udenlandske busser en mere begrænset adgang til det danske hjemmemarked, ligesom tilfældet allerede er det på lastbilområdet.

- Vi skal ikke opbygge rigide kontrolsystemer af udenlandsker busser og chauffører på hverken bus- eller godsområdet. Men det vil give god mening at opstille nogle cabotageregler på busområdet, der er i overensstemmelse med reglernes oprindelige intention, nemlig at minimere tomkørsel. I dag er reglerne på busområdet så lempelige, at busser kan køre fra Portugal helt tomme til Danmark for at udføre turistkørsel hele sommeren. Politikerne bør kort sagt ændre reglerne så det ikke kan lade sig gøre, afslutter Steen Bundgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.41