23948sdkhjf

Stærk vækst i den maritime sektor

Der er både jobs og penge i den nordjyske maritime sektor, som har oplevet massiv vækst og fremgang de seneste fem år
En analyse fra BusinessAalborg af de blå erhverv i Nordjylland viser, at der er både jobs og penge i den nordjyske maritime sektor.

Analysen indeholder tal for hele Nordjylland og belyser blandt andet beskæftigelsen, placeringen af de maritime nordjyske virksomheder og udviklingen i virksomhedernes omsætning og bruttofortjeneste.

Aalborg er den kommune i Nordjylland, hvor flest arbejder inden for de blå erhverv. Der er i alt 3.880 blå ansatte i Aalborg svarende til 45% af landsdelens blå jobs. Siden 2009 har Aalborg set en markant vækst i antallet af blå jobs på 15%. Her ligger væksten ligger især hos virksomheder, der arbejder med såkaldt ”yderligere maritimt udstyr”, hvilket blandt andet dækker over fremstilling af dampkedler, metalkonstruktioner, vindmøller og dele hertil.

Regionens næststørste arbejdsgiver på det maritime område er Frederikshavn, som er hjem for 23% af de blå nordjyske jobs. Generelt markerer de nordjyske virksomheder sig særligt inden for grønne løsninger til skibsfart, reparations-værfter, transport og logistik.

Væksten kan dog også tilskrives de nordjyske havne, som har formået at øge godsmængden med 22% over de seneste 15 år, mens den gennemsnitligt er faldet med 5% i resten af landets store havne. Aalborg Havn og Aalborg Portland Havn havde i 2014 en samlet godsmængde på 4,6 mio. tons svarende til 51% af den samlede godsmængde i de nordjyske havne.

Der er ikke kun beskæftigelsesmæssig, men også økonomisk vækst at spore hos de maritime virksomheder i Aalborg. 58% har haft vækst i årets resultat før skat de seneste 3 år.

- Vi kan se, at de maritime virksomheder, der ligger i Aalborg, for en stor dels vedkommende udspringer af forskning og uddannelser på Aalborg Universitet, som har arbejdet strategisk og målrettet gennem en årrække med at bidrage til udviklingen af det blå Danmark. Nogle udspringer af vores historiske tradition inden for kedler såsom Aalborg Engineering, mens andre er mere it-baserede såsom Logimatic. Ligeledes gælder det for eksempel i Frederikshavn, at mange virksomheder har glæde af de uddannelser, som Martec udbyder og lægger sig op af de kompetencer. Samlet set er der tale om en alsidig og stærk branche, siger erhvervschef i Aalborg Kommune Tonny Skovsted Thorup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079