23948sdkhjf

Mange skal have hjælp til at læse og skrive

Mange lastbilchauffører skal have opdateret deres boglige færdigheder for at kunne følge med i den elektroniske udvikling.
LÆSEHJÆLP . Hver fjerde lastbilchauffører har vanskeligt ved at læse og skrive. Det er unægtelig et problem i en branche, hvor et stigende antal transportvirksomheder kommunikerer med deres chauffører via e-mail og sms.

Både fagforeninger og vognmænd erkender, at det ikke længere er tilstrækkeligt for en chauffør at kunne håndtere en stor lastbil. Teknologisk er transportbranchen i rivende udvikling, og det giver udfordring for nogle chaufførerer.

Derfor har Transportbranchens Udviklingsfond, som Fagligt Fælles Forbund 3F og Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik, ATL, står bag, iværksat Projekt Basis med det formål generelt at styrke chaufførernes almene læse-, skrive,- regne- og it-færdigheder.

Målet er i løbet af to år at kontakte alle ATL-virksomheder med over fem medarbejdere og tilbyde dem et uforpligtende og gratis orienteringsmøde om mulighederne for at opdatere medarbejdernes basale boglige færdigheder. Der peges på gode offentlige tilskud. Projektmagerne ved godt, hvad der interesserer omkostningsbevidste vognmænd.

Godt modtaget

Foreløbig har 125 virksomheder sagt ja til tilbuddet. Succeskriteriet er at fordoble det aktuelle antal i løbet af 2016.

Transportvirksomheder i Syd- og Vestsjælland samt hovedstadsområdet har allerede haft besøg. Her i det nye år står Fyn og Jylland for skud.

Projektet tager udgangspunkt i erfaringer fra en række vognmandsforretninger. De viser, at ca. 15 pct. af chaufførerne har ordblindevanskeligheder, mens andre 25 pct. har meget svært ved at formulere sig på skrift.

Til sammenligning har hver sjette dansker ifølge en stor undersøgelse fra 2013 svært ved at læse simple tekster.

Genskaber selvtillid

- Boglige kompetencer er i stigende grad nødvendige for nutidens chauffører. Ellers kan de ikke betjene tablets, computere og smartphones, som for længst er rykket ind i førerhuset, siger projektchef Magnus Købke fra Transportbrancheens Udviklingsfond.

- Problemerne med at læse og skrive kan være rigtigt svært at tale om. Den barriere skal overvindes med relevante tilbud om at blive bedre på de områder, hvor chaufføren har det svært.

Han og i nogle tilfælde hun skal overbevises om, at det nytter at gøre noget for udskifte en svaghed med en fordel. Og det oplever vi heldigvis rigtigt mange gange. Pludselig genskabes selvtilliden.
Virksomhederne vil også gerne fastholde gode og rutinerede medarbejdere. Det kan vi mærke på den positive modtagelse, som vores projekt har fået.”

Skraldet fotograferes

Den nye teknologi anvendes også uden for førerhuset. I mange kommuner bruger renovationsmedarbejderne en smartphone, når de skal dokumentere, at skraldespanden er for overfyldt, eller at der ikke er ryddet for sne.

Et foto sendes direkte hjemme til virksomheden, og det er tilstrækkelig bevis for, at renovationsarbejderne er i deres gode ret til at springe den formastelig husejer over.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094