23948sdkhjf

De gamle slidere hædres

Det årlige træf for gamle lastbiler og busser finder sted første lørdag i september ved Jysk Automobilmuseum i Gjern.
Interessen for klassiske køretøjer er i disse år større end nogensinde. Interessen drejer sig ikke kun om selve køretøjet, men også dets historie og hele kulturen omkring disse køretøjer.

En speciel gren af de klassiske køretøjer er landevejens slidere – lastbilerne, busserne og varevognene. Her kan man for alvor tale om en speciel kultur.

- Gamle chauffører ved, hvad vi taler om, fortæller Jørgen Kjær fra Dansk Vintage Motor Klub, der står for trækket sammen med Jysk Automobilmuseum.

- Vi taler om gamle dage, før tipladet og pallesystemet var slået igennem. Lastbiler måtte læsses og tømmes med håndkraft og en skovl. Sækkene måtte slæbes på ryggen – ofte ned i kældre eller flere etager op.

- Køretøjerne var noget mere simple end i dag. Servostyring og aircondition var ukendte fremmedord, medens ord som sammenhold og fælleskab samt lange og hårde arbejdsdage var mere kendte begreber.

. Nye chauffører og almindelige danskere kan have svært ved at forestille sig, hvordan livet formede sig i lastbilernes barndom. Men det kan man altså se ved vores træf lørdag den 3. september.

Slidt op

Dengang blev lastbiler, busser og andre nyttekøretøjer typisk slidt op. Der var ikke mange, der tænkte på at bevare dem.

- Heldigvis blev nogle stykker sat til side, man nænnede alligevel ikke at hugge dem op, siger Jørgen Kjær. Der er forstandige og fremsynede personer, der påtager sig det store og dyre arbejde at restaurere og bevare disse store og pladskrævende køretøjer.

Ejerne af disse køretøjer har i mange år sat hinanden stævne ved det årlige veteranlastbiltræf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern.

Det sker også i år, hvor Dansk Vintage Motor Club og Jysk Automobilmuseum i Gjern for 22. gang vil hædre de gamle slidere og deres ejere ved et træf ved Jysk Automobilmuseum i Gjern lørdag den 3. september.

Gamle lastbiler, busser, varevogne og andre gamle nyttekøretøjer over 25 år er velkomne sammen med de mange interesserede gæster, der plejer at dukke op. Træffet er åbent kl. 10.00-16.00.

Man vil kunne se gamnle køretøjer af mærker som MAN, Mercedes, Scania, Volvo, Bedford, Ford, Dodge, Citroën, Hanomag, Triangel, Mack, Folkevognsbussen, Nimbus og mange, mange flere.

Tid og sted

Tid: Lørdag den 3. september kl. 10.00-16.00.
Sted: Jysk Automobilmuseum, Skovvejen 13, 8883 Gjern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094