23948sdkhjf

Professor: Postnord-plan er det bedste af to onder

For den almindelige dansker vil PostNords ændringer næppe kunne mærkes i udpræget grad, vurderer professor

Postnords redningsplan er umiddelbart fornuftig.

Sådan lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor i kommunal økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Det kriseramte selskab har bedt sine ejere om 2,3 milliarder kroner og samtidig sat fart på de varslede fyringer af flere tusinde medarbejdere i de kommende år.

- 2,3 milliarder kroner er rigtig mange penge. Men det er trods alt mindre, end man kunne have frygtet og meget mindre, end det ville have kostet at afvikle selskabet.

- Så det er det bedste, man kan komme frem med i øjeblikket, siger han.

Planen er med andre ord det bedste af to onder for Postnord, der i dag har knap 10.000 ansatte i Danmark.

- Det andet onde er at afvikle det. Og det vil betyde en omkostning på mindst fem milliarder kroner. Det er ikke attraktivt, siger Per Nikolaj Bukh.

- Nu kan man i det mindste nøjes med at investere det halve med en forhåbning om at få dem igen.

Som ejerforholdene er i øjeblikket, ejer den svenske stat 60 procent af Postnord, mens den danske stat ejer 40 procent. Det betyder også, at svenskerne umiddelbart står med en større regning for hjælpepakken.

- Og jeg tror bestemt, det svenske synspunkt er, at man skal stille med så få penge som muligt, vurderer Per Nikolaj Bukh.

Han ser alligevel en fordel ved at lade de svenske skatteydere betale 1,4 millioner kroner, mens danskerne slipper med 900 millioner for Postnord.

- Det betyder, at Sverige bevarer 60 procent af sit ejerskab. Og det vil være i et selskab med en værdi sammenlignet med Postnord nu, hvor den danske del af aktierne ikke har nogen værdi, siger han.

Som en del af redningsplanen lægger Postnord op til, at danskerne kun vil modtage almindelig post én gang om ugen.

For den almindelige dansker vil ændringerne næppe kunne mærkes i udpræget grad, vurderer han.

- Vi har hidtil ikke haft nogen garanti for, at vi kan få breve frem på mindre end fem dage. Fremadrettet skal vi nok være mere sikre på, at det vil tage fem dage, siger Per Nikolaj Bukh.

- Ellers kommer vi ikke til at mærke det store, hvad angår mængden af postkasser, og der vil fortsat være brevudbringning i hele landet, og vi får stadigvæk den samme porto alle steder.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094