23948sdkhjf

Køre- og hviletidskontrol fortsætter hos virksomhederne

Færdselsstyrelsens kontrollanter har som et forsøg besøgt 30 virksomheder som en del af den administrative kontrol af køre- og hviletidsreglerne

30 virksomheder fik i sidste halvdel af 2016 besøg af kontrollanter fra Færdselsstyrelsen. Det er den slags gæster, man ikke ligefrem ser frem til at modtage. Alligevel har besøget været en god oplevelse for de fleste.

Det skriver ATL på sin hjemmeside.

Kontrollanterne har på stedet undersøgt, om reglerne for køre- og hviletid er blevet overholdt af alle chauffører. Data er blevet gennemgået, og spørgsmål er blevet besvaret. Halvdelen af alle besøg er blevet afsluttet efter 2-3 timer uden, at der har været anmærkninger til virksomheden.

- De fleste virksomheder har oplevet kontrollanternes besøg som en god service. Sagsbehandlingstiden er kort, og det er muligt at få afklaret misforståelser eller småfejl med det samme, siger chefkonsulent Bent Bejstrup fra ATL.

Fejl og misforståelser bliver afklaret
Ved den almindelige administrative kontrol skal virksomheden sende al dokumentation til styrelsen. Der er tale om store mængder data, som skal kopieres eller lagres elektronisk, inden de sendes. Derefter kan der gå flere måneder med sagsbehandling. Hvis kontrollanterne bliver i tvivl om noget, vil virksomheden blive bedt om yderligere dokumentation. Der er eksempler på, at sagsbehandlingen har taget to år.

For Færdselsstyrelsens kontrollanter har det overordnet været en positiv oplevelse, når kontrollen er foregået hos virksomhederne.

- Vi oplever, at det er lettere at tale om de forhold, tilsynet kan vise såsom fejlbetjeninger eller misforståede regler sammenlignet med, når styrelsen skriver til virksomhederne om det i forbindelse med partshøringer. Det gør også vejen til uddybende spørgsmål kortere. Samlet set oplever vi, at det med de udkørende tilsyn er lettere for virksomhederne og Færdselsstyrelsen at tale samme sprog, siger kontorchef i Færdselsstyrelsen Jesper Høgh Bach.

Data skal ligge klar
Færdselsstyrelsen besøgte sidste år 30 virksomheder. 15 besøg blev afsluttet på stedet uden sanktioner. Én virksomhed blev taget i alvorlige overtrædelser af reglerne. Én virksomhed fik indskærpet reglerne på grund af to mindre overtrædelser, og i 13 tilfælde blev kontrollen ikke afsluttet. Virksomhederne havde ikke skaffet de nødvendige data til kontrollanterne.

- Den største udfordring har været, at en for stor del af virksomhederne ikke har haft de nødvendige data klar. Vi fornemmer, at der er både vilje og muligheder for at gøre det bedre, siger Jesper Høgh Bach.

Derfor har Færdselsstyrelsen nu besluttet at fortsætte det udkørende tilsyn. Under forsøget sidste år kørte kontrollanterne kun i Jylland og på Fyn. Nu kan de komme i hele landet. Det glæder Bent Bejstrup fra ATL.

- Man får kun fuld glæde af kontrollanternes besøg, hvis alle data, diverse udskrifter og dokumentation for brug af for eksempel ”færgereglen” er fundet frem på forhånd. Det gælder også for afløser chauffører og reservekøretøjer. Det er har været en tydelig lære af forsøget sidste år, siger Bent Bejstrup.

Kilde: ATL

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188