23948sdkhjf

Affaldsreform kan redde vognmænd og genbrug

DTL kritiserer kommuner for urealistiske prisvurderinger, når de "afprivatiserer" affaldskørslen.

Hvad skal fyres - affald eller vognmænd?

Det kan man med rette spørge om efter forrige mandag, hvor kommunalbestyrelsen i Tårnby vedtog et oplæg om, at affaldskørsel skal "afprivatiseres" og overlades til det kommunalt ejede affalds- og forbrændingsselskab "Amager Ressourcecenter" (ARC, Amager Bakke) pr. 1. januar 2019.

Det sker i samarbejde med Dragør, hvor by-, erhvervs- og planudvalget har vedtaget en tilsvarende indstilling om dagrenovationen.

Chefkonsulent Lisbet Hagelund Hansen, DTL, betvivler, at kommunerne kan spare de ønskede 15 procent på at udføre affaldskørsel selv.

- Vi må sige, at 15 procent er vanvittigt højt i et presset transportmarked.

- Den prissætning er beregnet af et konsulenthus. Normalt tjekker man markedsprisen ved at gennemføre et udbud eller et kontroludbud, ikke ved at lade et konsulentfirma regne på det. Hvor meget billigere kan kommunen være end nogen, som kunne finde på at byde på opgaven, spørger Lisbet Hagelund Hansen. Hun sætter sin lid til, at kommunerne ikke når at hjemtage affaldsopgaven, før regeringens kommer igennem med deres initiativer om mere konkurrence, mere genbrug og mindre forbrænding. Initiativerne er samlet i regeringens udspil "Fair og lige konkurrence."

Lov mod unfair kommuner
Regeringens første initiativ er et lovforslag, der begrænser kommuners og regioners erhvervsaktiviteter.

- Det er uacceptabelt, når det offentlige agerer på det private marked til skade for dansk erhvervsliv, erklærer økonomi- og indenrigsminister Simon E. Ammitzbøll (LA).

Et andet initiativ er at oprette et klagenævn for offentlig erhvervsaktivitet, der også omfatter staten. Nævnet får adresse i Nævnenes Hus i Viborg og skal sikre, at de danske regler for prissætning i fremtiden lever op til OECD’s anbefaling og fortolkes ens fra kommune til kommune.

Det er dog ikke affaldsområdet, som har hovedfokus i indsatsen mod opgavetyveri, som ministrene kalder det i "Fair og lige konkurrence". Det er et led regeringens stort anlagte forsyningsstrategien.

- Regeringen kommer med et udspil på forsyningsområdet i slutningen af året eller starten af det nye år. Der vil vi adressere (fokusere på, red.) mere konkurrence på området, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til Transportmagasinet.

- Det vil være et gennembrud for udbud og den cirkulære økonomi, hvis vi får løsnet op på regelsættet. Så kommer der reel konkurrence med andre producenter og distributører, som kan bruge de ting, fortsætter erhvervsministeren

De største ændringer vil altså ske dels i forbindelse med initiativer angående cirkulær økonomi, dels i forsyningsstrategien i regi af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som har øje for konkurrenceforvridning.

- Der er velfungerende private løsninger på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald, men konkurrenceudsættelsen er endnu ikke slået helt igennem, blandt andet fordi kommunerne spiller en rolle på markedet for genanvendeligt erhvervsaffald, fastslog Lars Chr. Lilleholt i sommers med henvisning til en rapport fra sidste år.

Fratages erhvervsaffald
Opdelingen af markedet i erhvervsaffald og husholdningsaffald betyder, at private aktører er tilbageholdende med at investere i behandlingsanlæg. Forsyningsministeren lægger op til, at kommunerne fratages indsamling af erhvervsaffald og alene skal have ansvar for indsamling af husholdningsaffald, mens den videre behandling af det genanvendelige affald skal udføres af private virksomheder.

Det vil tilskynde til private investeringer i større, effektive sorteringsanlæg, konkluderer Lilleholt.

Kommuner udkonkurrerer vognmænd
Kommunerne har etableret fælleskommunale affaldsselskaber (såkaldte §60-selskaber) som udover affaldsbehandling også varetager indsamlingsopgaver i form af vognmandskørsel på bekostning af private aktører, påpeger DTL.

Derfor er Lisbet Hagelund Hansen ærgerlig over regeringens utilstrækkelige udspil til indsats mod opgavetyveri. "Fair og lige konkurrence" rører ikke ved kommunalfuldmagten og dermed heller ikke ved affaldskørsel, selv om kommuner i stigende grad beholder opgaver frem for at udbyde dem til private vognmænd.

Affaldsindsamling hører ind under kommunalfuldmagten, som er uskrevne regler for, hvad kommunerne kan tillade sig af erhvervsaktiviteter.

- Vi havde gerne set, at regeringen var gået længere og havde set "Fair og lige konkurrence" i sammenhæng med forsyningsstrategien, som vi venter bliver gennemført, siger Lisbet Hagelund Hansen.

Forældede regler
Det handler ikke kun om kommuner kontra private virksomheder. En helt anden affaldspolitik er på menuen med mere sortering og genanvendelse - cirkulær økonomi (kredsløb), som i kort form kaldes CØ.

- Det giver ikke miljømæssig mening at blive stående på de nuværende regler. De bygger på en reform i 1980’erne.

- I dag ser man ikke affald som en udfordring, men som en ressource, siger Lisbet Hagelund Hansen. Derfor skal der en helt anden systematik til. Mange flere skal have fri adgang til materialerne, og det ligger i forsyningsstrategien,

Transportørerne kan se frem til større ansvar for en høj kvalitet af de sorterede materialer, der skal recirkuleres. Der vil blive opført flere sorteringsanlæg.

Mindre forbrænding
- Det mest interessante er det affald, der i dag går til forbrænding, og som nogen kan pille ud til genanvendelse. Hvis man giver fri adgang til ressourcerne, begynder man også at finde på måder at bruge dem på, men ingen begynder at investere i noget, som de måske ikke kan få fat i.

- Problemet med den eksisterende ordning er, at kommunerne har retten til affaldet. Man kan ikke have bindinger omkring ressourcerne, slutter Lisbet Hagelund Hansen.

ITD kræver affaldskonkurrence
ITD er på samme linje. Efter et møde med Lars Chr. Lilleholt i august erklærede ITD’s adm. direktør Carina Christensen, at der er et stort behov for langt bedre betingelser for private aktører i affaldssektoren.

- Øget konkurrence vil sikre en mere effektiv affaldshåndtering og højne det nødvendige investeringsniveau i sektoren, sagde hun.

Carina Christensen sparkede en åben dør ind, som det siges på Christiansborg. Han er på vej med et initiativ, der begrænser kommunernes opgaver, hvad angår indsamling af erhvervsaffald.

DF: Affald væk fra kommuner
Lars Chr. Lilleholt har medspil fra sit parlamentariske støtteparti. Dansk Folkeparti vil gerne ensrette kommunernes principper for indsamling, sortering, genanvendelse eller forbrænding af affald.

- Vi skal finde ud af, hvilke ting vi kan genanvende på bedst mulig måde, så de såkaldte "business cases" kan blive til noget, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

På tærsklen til sommerferien afleverede regeringens "Advisory Board for cirkulær økonomi" sin rapport, der blandt andet anbefaler at rydde op i de kommunale affaldsordninger. Udvalgets formand er professor Flemming Besenbacher.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078