23948sdkhjf

Dansk anlæg omdanner plast til diesel

Quantafuel A/S tager snart første spadestik til ny fabrik i Skive

Her i løbet af efteråret går den norske virksomhed Quantafuel A/S i gang med at opføre en dansk fabrik, der kan omdanne plastaffald til diesel. Fabrikken anlægges ved Skive og åbner i første halvdel af 2018.

At omdanne genbrugsplast til syntetisk dieselolie er ikke nyt. Det nye er, at der kun er en minimal mængde af plastaffaldet, der går til spilde. Qualtafuel har udviklet en teknik, så næsten 100 procent af plastaffaldet kan udnyttes.

Det er den teknologi, som næste år får luft under vingerne på det nye anlæg i Skive.

Den grønne diesel vil blive anvendt som tilsætning i almindelig diesel og vil bidrage til at reducere CO2-udledningen i transportsektoren.

Renses med katalysator
- Den nye teknologi, som Quantafuel har udviklet, bygger på en katalysator, der kan forbedre processen for det affaldsprodukt, der kommer til anlægget, forklarer miljødirektør i Quantafuel, Hanne Risgaard.

- Hvor man før måtte kassere beskidt eller blandet plastaffald, kan vi nu sørge for, at skidtet kommer ud som skidt igen for sig selv, og at plasten bliver brugt i syntesen til diesel.

Anlægget ved Skive får desuden den fordel, at det kan tåle et miks af forskellige plasttyper og farver i affaldet, hvilket udfordrer andre genanvendelsesvirksomheder. Det giver en bredere spændvidde og bidrager til, at fabrikken kan opretholde en høj omdannelsesprocent.

Cirkulær økonomi
Quantafuel er ikke ude på at udkonkurrere de øvrige løsninger inden for genanvendelse af plast.

- Vores forretning er primært at anvende tidligere ikke genanvendeligt plastaffald, det vil sige plast som enten forbrændes eller transporteres over lange afstande for genanvendelse, siger Hanne Risgaard.

- Der er ikke meget cirkulær økonomi i at køre affald til Tyskland, så det kan blive sorteret eller rengjort for derefter at køre det til genanvendelse.

Ingen opbevaring af plast
Det er for tidligt at gå i detaljer med, hvordan produktionskæden kommer til at køre i Skive.

Hanne Risgaard forudser dog, at leveringen af affaldsplast kommer til at foregå gennem et fåtal af leverandører, der skal sørge for at levere en samlet mængde plast til anlægget.

- Det er ikke meningen, at anlægget skal opbevare store mængder af plast, da den slags opbevaring strider mod dansk lovgivning, siger hun.

- Anlægget skal kun ligge inde med, hvad der svarer til en eller to ugers produktion.

Intet quick fix
I fremtiden håber Quantafuel på, at de kan gå ind som en af brikkerne i bekæmpelsen af den megen plast, der forurener verdenshavene.

- Det har lange udsigter- Selv om vi finder en løsning, findes der ikke et "quick fix". Det smarteste vil helt klart være at stoppe med at udlede plastik til verdenshavene, siger Hanne Risgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093