23948sdkhjf

Tvist om genebetaling afgjort

Det er en del af vognmændenes ledelsesret, at de kan ændre renovationsarbejderes mødetidspunkt og arbejdstid

En virksomhed, der er medlem af ATL, havde for et par år siden problemer med, at skraldebilerne brød ned. Derfor måtte virksomheden oftere end sædvanligt bede medarbejderne om at møde på et andet tidspunkt, end der stod i den oprindelige vagtplan.

Hverken ATL-overenskomsten eller dagrenovationsoverenskomsten giver svar på, om dagrenovationsmedarbejdere på akkord har krav på betaling, når arbejdstiden bliver ændret.

Men i dagrenovationsoverenskomsten er der en paragraf om ventetidsbetaling. Den træder i kraft, hvis arbejdet bliver afbrudt – for eksempel forbi en skraldebil bryder sammen. Så har renovationsarbejderne krav på ventetidsbetaling, fordi de ikke har mulighed for at holde akkorden.

3F mener, at de ansatte havde krav på ventetidsbetaling, da de fik ændret arbejdstiden. DI/ATL mener på den anden side, at det er en del af vognmændenes ledelsesret, at de kan tilrettelægge arbejdet efter situationen.

- Vi mener heller ikke, at vognmanden afbryder arbejdsgangen, hvis han ændrer arbejdstiden for medarbejderne den følgende dag. Derfor mener vi ikke, at medarbejderne har krav på ventetidsbetaling, siger Alexander Stangerup, advokatfuldmægtig i DI.

3F ønskede at få sagen prøvet ved en faglig voldgift. Og dommeren gav DI/ATL medhold. Han mener ikke, at renovationsarbejderne har krav på ventetidsbetaling, hvis arbejdstiden ændres dagen før, de skal på arbejde.

”Hvis der skal betales kompensation i det nævnte tilfælde, kræver det efter min mening en udtrykkelig bestemmelse herom i overenskomsten. Det er noget, som overenskomstens parter i givet fald må forhandle om”, skriver dommeren i afgørelsen.

Henrik Christensen, der er seniorchefkonsulent i ATL, er meget tilfreds med afgørelsen.

- Kendelsen er meget vigtig for branchen, da det nu er indiskutabelt, at ledelsesretten ikke er indskrænket i forhold til dagrenovationsoverenskomsten, siger han.

Kilde: ATL

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079