Storvognmand: Det er virkelig dumt at være naiv

Direktør Kristian Skov Petersen fra det store fragtmandsfirma, Viggo Petersens Eftf., betegner sig selv om naiv. Han har troet på det, som politikerne har talt om i årevis. Så han har købt en el-lastbil. Og nu holder den derude på pladsen og kan ikke rigtig bruges, fordi den nødvendige el-infrastruktur endnu ikke er etableret i Høje Taastrup Transportcenter, hvor virksomheden ligger.

Kan han ikke lade sin lastbil op?
- Jo, det kan jeg godt, svarer han.
- Vi har trukket lidt ekstra ampere ud af vores strøm. Det gør, at vi kan lade lastbilen med 20 kW. Det giver en opladningstid 8-9 timer. Bilen er bygget til at lade med 160 kW; men det vil kræve, at vi får flere ampere ind på terminalen – og det er der lange udsigter til.
- Netselskabet har lige gravet et kæmpe kabel til Microsofts nye datacenter herude. Fedt! tænkte jeg. Nu er man i gang med at etablere en el-infrastruktur i hele transportcentret.
Men nej! Kristian Skov Petersen blev klogere. Det store el-kabel har Microsoft selv betalt. De ejer det. Det er ikke noget, som skal forbindes til andre virksomheder i området. Heller ikke selv om flere virksomheder i transportcentret er interesseret.
- Vi var faktisk slet ikke klar over proceduren, siger Kristian Skov Petersen.
Vi fik at vide, at hver enkelt virksomhed selv skal henvende sig og betale for sin egen tilslutning Kristian Skov Petersen
- Vi var naive og troede, at man - ligesom ved fibernettet - fik en henvendelse fra myndighederne, når de alligevel var ved at grave i området.
Kommunen indkaldte til møde
- På et møde med Høje Taastrup Kommune, hvor også netselskabet Radius deltog, fik vi at vide, at hver enkelt virksomhed selv skal henvende sig og betale for sin egen tilslutning – og den skal gå fra den nærmeste transformator helt ind på ens grund. Det kan godt være en kilometer eller mere!
- Vi fik også at vide, at vi skulle skynde os – for så kunne vi komme foran vores naboer her i transportcentret.
- Det synes jeg er komplet grotesk. Det er slet ikke sådan, jeg havde forestillet mig, at den grønne omstilling skulle foregå. Det handler åbenbart om at komme først til mølle – og så vil det kun være de store, som kunne have råd til at betale for en tilslutning på forskud.
- Hvad med de mange små vognmænd herhjemme? Hvad med de mange undervognmænd, som hjælper de større vognmænd? De vil ikke have råd eller mulighed.
Flere grunde
For Kristian Skov Petersen er der flere grunde til, at han gerne vil i gang med den grønne omstilling.
- For det første vil vi gerne i gang med hele vores miljøinvesteringer og få erfaringer om, hvad der kan lad sig gøre. Hvor langt kører bilerne? Hvor lang tid tager det at oplade dem?
- For det andet oplever vi, at kunderne begynder at efterspørge klimavenlige løsninger, siger Kristian Skov Petersen.
- En tredje grund er, at el-lastbilerne vil forbedre arbejdsmiljøet for vores chauffører. Det kan jeg forstå fra de kollegaer, som allerede har investeret i el-lastbiler. Når først de har kørt i en el-lastbil, vil chaufførerne helst ikke køre i andet. Det er virkelig god komfort.
Produktiviteten
En diesel-lastbil kan fylde tanken på 10 minutter, en el-lastbil skal bruge to timer med en superlader Kristian Skov Petersen
Kristian Skov Petersen har opstillet et detaljeret regnskab, der sammenligner en diesel-lastbil med en el-lastbil.
- En af vores diesel-lastbiler kan fylde tanken på 10 minutter, og så er der måske brændstof nok til fire-fem dage. En el-lastbil skal minimum bruge to timer med en superlader – hver dag, og måske flere gange i døgnet.
- Dertil kommer, at vi kan have mindre gods på en el-lastbil end på en traditionel diesel-lastbil. Så produktiviteten er en helt anden.
Hjemmetankning
Ifølge Kristian Skov er udfordringen, at man med el-lastbilerne skal vende hele energisituationen på hovedet.
- Vi har jo været vant til at tanke på en af de 2.200 tankstationer, hvor vi kan tanke diesel på en lastbil. Det er et meget fintmasket net. Når vi mangler diesel, kan vi altid finde en tankstation, uanset hvor vi kører.
- Med el-lastbiler skal vi til at tanke hjemme på pladsen, hvor bilerne blandt andet skal de lade op om natten og kunne få et hurtigt boost.
- Alternativet er, at jeg hver morgen skal sende mine chauffører ud og lade lastbilerne op på de offentlige ladestationer, hvor de kan bruge dagens to første timer med at vente.
Også mulighed for de små
Kristian Skov Petersen mener, at den elektriske infrastruktur ikke må være begrænset til de store i transportbranchen som Danske Fragtmænd og DSV.
- De små vognmænd skal også have den mulighed – og det ser svært ud, siger han.
- Det kan ikke være rigtigt, at den lille vognmand skal stå for den totale anlægsinvestering. Han skal selvfølgelig betale noget for nettilslutning; men lige nu siger netselskaberne, at man skal betale for hele investeringen fra transformatoren og op til én selv. Det er der ingen, der har råd til.
- Det vil virkelig hæmme den omstilling, som erhvervet gerne vil, og som politikerne presser på med – og som kunderne inden længe stiller krav om.
- De store aktører som Danske Fragtmænd og DSV har måske råd til det; men alle skal jo have lige mulighed for at tilgangen til el, sådan som jeg ser det.
- Lige nu får vi at vide, at der minimum er 18 måneders ventetid – men hvis vi kommer bag i køen, kan det tage to-tre år for at få en ordentlig nettilslutning her i Høje-Taastrup Transportcenter.
- Myndighederne er nødt til at kigge på den monopolagtige måde, som systemet er bygget op på med el-selskaber, som har fået en masse forpligtelser og rettigheder, hvis man virkelig mener, at vi skal køre på el. Ellers kører vi bare videre på diesel, HVO, bananskræller eller vindmølleenergi i form af Power-to-X – for det kan vi også med de moderne diesellastbiler. Det kan vi køre på allerede nu.
- Men jeg håber, at det bliver el-lastbiler, for det ser jeg som et rigtig godt produkt – måske det bedste – for fremtidens, bæredygtige transport, slutter Kristian Skov Petersen

Læs i morgen: Transportministerens svar: Vi kan ikke støtte det hele