23948sdkhjf

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Brødrene A&O Johansen A/S og Toyota Material Handling har succes med at omstille den interne logistik fra sort brændstof til el. Det sker i et tæt samarbejde, hvor de to parter løbende finder de helt rigtige tilpassede løsninger. Det indebærer for eksempel udendørs ladestandere placeret i varmebokse, så de kan klare den danske vinter.

AO har længe arbejdet ihærdigt med den grønne omstilling på tværs af hele organisationen. ”Vi besluttede i 2023 at tage tyren ved hornene og omstille vores interne transport fra sort til el. Intern og ekstern transport er vores største kilder til CO2-udledning, så det er vigtigt for os at fjerne det klimaaftryk”, fortæller Andreas Weidinger, som er Chef for Klima & Bæredygtighed. Han fortæller, at A&O Johansens klimamål er at reducere AO’s egen CO2-udledning med 50 procent i 2025 sammenlignet med 2020 og blive CO2-neutral i 2030.

”Vi tog derfor kontakt til flere udbydere af intern transport, og medarbejderne har i en periode testet forskellige truck i praksis. Vi endte efter en grundig vurdering med at vælge Toyota Material Handling som samarbejdspartner, fordi de er en ansvarlig leverandør både, når det gælder rådgivning om valg af logistikløsning, miljø, service og tilpasning af truck til vores behov. Vi blev ret hurtigt enige om at indgå en lejeaftale, der omfatter 17 elektriske gaffeltruck og senere 6 elstablere med lithium-ion batteri”, fortæller Brian Westring, der er distributionskoordinator.

10 udendørs ladere i varmebokse

Toyota Material Handling har også leveret og installeret 10 ladestandere, der er placeret på strategisk udvalgte steder på den store og komplekse arbejdsplads i Albertslund. Ladestanderne er placeret udendørs og er bygget ind i varmebokse, så de kan lade selv i frostvejr.

”De fleste oplader deres trucks indendørs, men AO’s placering af ladestandere udendørs giver høj sikkerhed. Det betyder, at AO lever op til de lokale myndigheders sikkerhedskrav og specifikke regler for opladning af Li-ion batterier baseret på brandkoder og -bestemmelser. Derudover optager truck til opladning ikke værdifuld plads i bygningerne, og det giver mulighed for at installere flere ladere fordelt på hele udendørsarealet - til gavn for alle medarbejdere i forskellige funktioner”, fortæller Jakob Bjerregaard, Distriktschef, Storkøbenhavn for Toyota Material Handling.

”Det er vigtigt for vores drift, at truckførerne ubesværet kan stille deres truck til sjat-opladning, når de har en pause. Ladestanderne skal derfor være placeret tæt på truckenes hverdag”, fortæller Brian Westring.

Logistikarealet i Albertslund omfatter cirka 44.000 m2 indendørs og 55.000 m2 udendørs areal fordelt på flere lokationer. A&O’s samlede varesortiment omfatter mere end 600.000 varenumre, som varierer ekstremt meget i vægt, størrelse og form – her er alt fra pakninger på få gram til kabelruller på flere tons.

Fra gas til el

”Vi har meget ambitiøse ESG-mål i Brødrene A&O Johansen på både miljø, arbejdsmiljø og ledelse. Vi oplever, at Toyota Material Handling med både produkter og rådgivning er gode til at understøtte vores mål om at skifte fra gas til el transport og bidrage til et bedre arbejdsmiljø. Vi er meget tilfredse med, at omstillingen sker så hurtigt og smidigt, som den gør, og at vi samtidig tager højde for driftssikkerheden og vores medarbejderes behov for indretning af den individuelle truck”, fortæller Andreas Weidinger.

Jacob Bjerregaard supplerer: ”Det har været stærkt motiverende at arbejde sammen med en virksomhed som AO, der er så ambitiøs, når det kommer til CO2-reduktioner og medarbejdernes arbejdsmiljø. Vi har lært meget af samarbejdet”.

AO har også installeret solceller på taget af flere af de nyere bygninger. Solcellerne skal bidrage med grøn strøm til driftsaktiviteterne – det omfatter blandt andet strøm til ladestanderne til truckene.
Brian Westring har sin daglige gang i logistikoperationen, og han bemærker, at støjen fra de mange arbejdende truck er markant lavere i dag: ”Røg, støj og møg er reduceret kraftigt med skiftet fra gas til el”.

Bedre arbejdsmiljø

Brian Westring fortæller, at AO i forbindelse med klimadagsordenen også har fokus på arbejdsmiljø. Han tilføjer, at det langt hen ad vejen er medarbejderne selv, der i samarbejde med Toyota Material Handlings teknikere indretter den individuelle truck, så den passer bedst muligt til opgaven og medarbejderens arbejdsmiljø. Det omfatter for eksempel air condition, forskellige løftehøjder, forskellige gaffellængder, forskellige slædebredder, akkumulator på løftecylindre, bakkamera, radio, touch multi display integreret i armlæn, som blandt andet indeholder tiltindikator, vægtindikator, gaffelhøjde og retningsindikator.

”Jeg har mindre rumlen i hovedet ved fyraften, fordi eltrucken stort set ikke larmer sammenlignet med min gamle gasdrevne truck. Derudover er smerterne i mit knæ næsten forsvundet, fordi jeg i den nye el-truck ikke skal bruge krybe pedalen, da den selv bremser ned og regenerer strøm på batteriet. Den sætter også hastigheden på hydraulikken, når man betjener minilever i armlænet”, fortæller Steen, der er rutineret truckfører. Han er en af 68 fastansatte og 27 vikarer på Brødrene A&O Johansens centrallager i Albertslund.

Truckfører Michael supplerer sin kollega Steens vurdering: ”Det er faktisk en stor og behagelig forandring at gå fra gas til el. Der er selvfølgelig udfordringer, fordi det er nyt, og vi skal lige have tilpasset detaljerne. Men alt i alt oplever jeg en kæmpestor forbedring af lyd, funktionalitet, udstyr og komfort. Eltrucken giver mig bare et bedre arbejdsflow, så arbejdet glider nemmere og bedre”.

Lejeløsning giver fleksibilitet

”Vi har valgt at indgå lejeaftaler med Full Service på vores truck. Det er helt klart en fordel for os, fordi det giver os større driftsstabilitet, bedre energiudnyttelse, længere levetid, højere oppetid og værdifulde småjusteringer, der skaber et bedre arbejdsmiljø for føreren. Derudover giver det os også fleksibilitet, fordi vi kan følge med det skiftende marked”, fortæller Brian Westring og tilføjer:

”Vores dedikerede tekniker Hans fra Toyota Material Handling tager næsten dagligt kontakt med os for at sikre en smidig og velkørende drift".

Værktøj kortlægger og optimerer

Han fortæller også, at A&O Johansen er i færd med at installere flådestyringsværktøjet I_Site, og han forventer, at værktøjet vil bidrage til højere produktivitet, lavere omkostninger, længere levetid, højere sikkerhed, mere miljøvenlig drift, maksimal maskinudnyttelse og data til faktuelle beslutninger til at optimere driften

”Jeg ser I_Site som et fantastisk værktøj til at kortlægge vores brug af truck. Det forventer jeg vil give gode muligheder for at optimere og forbedre, fordi vi får et faktabaseret overblik”, fortæller Brian Westring.

Christina Christensen, som er EHS Manager hos Toyota Material Handling, supplerer: ”Netop den data som I_Site opsamler og stiller til rådighed, kan direkte bidrage til den ESG rapportering, som AO står overfor. Værktøjet kan give detaljerede data og målinger på brugen af trucken til forbedring af både AO's miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed”.

Læs mere om vores løsninger her

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141