"Min største bekymring er de udenlandske vognmænd" – direktør advarer mod hul i bødesystemet

I den aktuelle debat om fejlbehæftede bøder og en forestående fordobling af bødesatsen fra 1. juli, har DTL-direktør Erik Østergaard én bekymring, der vokser for hver dag.
– Min meget større bekymring er, at hovedparten af de bøder, der er udstedt, er til udenlandske biler, siger han til Transportmagasinet.
Udtalelsen kommer som opfølgning på den kritik, han har rettet mod hele opstartsfasen for kilometerafgiften – hvor han i første omgang foreslog, at man bør overveje at udskyde bødeforhøjelsen, indtil systemet fungerer stabilt.
Men Østergaards blik er nu rettet mod næste store udfordring: Hvordan får staten faktisk inddrevet bøderne – især fra vognmænd, der ikke er registreret i Danmark?
Har fejlet før
Erik Østergaard tvivler på, at myndighederne er rustet til opgaven.
Han peger på, at erfaringerne med at opkræve afgifter fra udenlandske lastbiler på andre områder – som ulovlig parkering, miljøzone- eller ATK-bøder – langt fra har været overbevisende.
– Færdselsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Politiet har vist sig at være komplet uegnede til at opkræve afgifter for eksempelvis ulovlig parkering på rastepladser. Det er den samme styrelse, der nu skal være ansvarlig for at hente 3,7 milliarder kroner ind om året. Det er ganske enkelt ikke acceptabelt.
Ifølge Erik Østergaard har DTL i møder med både Rigspolitiet og Færdselsstyrelsen gjort opmærksom på problemet.
Her har embedsmændene efter hans opfattelse ikke været i stand til at give nogen form for troværdig plan for, hvordan opkrævningen skal ske.
Et andet system er nødvendigt
Han efterlyser derfor et grundlæggende opgør med den nuværende model.
– Man kunne sagtens gøre det på andre måder – eksempelvis have et kontrolkorps, som vi ser i andre lande. I stedet har man valgt et administrativt system, man i forvejen ved er ubrugeligt. Det virker som om, kritikken bare preller af på embedsværket.
Selv hvis den tekniske del af kilometerafgiften kommer til at køre problemfrit, ser han derfor en anden og mere alvorlig udfordring i horisonten:
– Jeg tror, teknikken fra både Sund & Bælt og vognmændenes side nok skal løse sig i de kommende måneder. Men den store udfordring bliver sanktioneringen over for dem, der ikke betaler – og der er en overvægt af udenlandske biler.
Transportmagasinet har rakt ud til Færdselsstyrelsen for svar på kritikken fra Erik Østergaard. De havde følgende kommentar:
- Færdselsstyrelsen udsender det administrative bødeforlæg og to betalingspåmindelser. Eventuel betaling af det administrative bødeforlæg sker til Sund og Bælt. Efter udløbet af den sidste betalingspåmindelse oversendes den ubetalte sag til politiet, lyder det i et skriftligt svar.
Færdselsstyrelsen henviser samtidig til bemærkningerne til vejafgiftsloven:
”Der foretages også en politianmeldelse i alle tilfælde, hvor bødeforelægget ikke vedtages inden for den fastsatte frist.”
Læs også:
Morten Bach fik seks bøder på én dag – selvom lastbilerne stod stille:
Transportminister efter 647 forkerte bøder: ”Intet system er fejlfrit”
Hundredvis af fejlramte vejafgiftsbøder: ITD kræver handling