DSV direktør: Trumps handelskrig skaber volatil situation som under finanskrisen

Donald Trumps handelskrig har skabt et turbulent og usikkert marked, der minder om situationen under finanskrisen i 2008/09.
Det udtaler DSV's administrerende direktør, Jens Lund, på mediekaldet efter transportkæmpens regnskab for første kvartal.
- Jeg tror ikke, at vi i den tid, jeg har været i virksomheden, har haft så stor usikkerhed, i hvert fald ikke som jeg kan huske, som vi har lige nu, udtaler Jens Lund, som har været ansat hos DSV siden 2002.
DSV's topchef henviser til den store volatilitet, der også sås under finanskrisen og peger på, at importører - herunder både inden for detailhandlen og fremstillingssektoren - i USA er i en vanskelig situation på grund af Donald Trumps toldhammer.
Den amerikanske præsidents tårnhøje told på import fra blandt andet Kina fører til, at importørerne opbevarer varerne i Kina eller i toldområder i USA, hvor de venter på et forhandlingsresultat om tolden.
- De håber, at der kommer en told, der er lavere end den, der er blevet annonceret lige nu, fordi mange af disse virksomheder, især de små, vil gå konkurs, hvis de skal betale tolden, fordi forbrugerne grundlæggende ikke vil betale regningen, vurderer Jens Lund.
En situation med stor volatilitet og ændrede forsendelsesmønstrer er et, hvor DSV rigtig er i sit es, da transportkæmpen kan hjælpe kunderne med at håndtere mængderne på en passende måde og derved skabe ekstra profit.
- Med vores forretningsmodel har vi faktisk været i stand til at skabe en højere bruttoindtjening, fordi vi tilføjer mere værdi til de tjenester, vi leverer til kunderne, hvilket faktisk er ret normalt i en meget volatil situation, fordi kunderne anmoder om mere service fra os, udtaler Jens Lund.
Fragtvolumen gående ind i USA er dog stærkt faldende, efter at Donald Trumps toldhammer trådte i kraft i forbindelse med præsidentens såkaldte "Liberation Day" den 2. april.
DSV's topchef henleder dog opmærksomheden på, at USA kun udgør 15-20 pct. af den danske transportkæmpes volumen.
- Så det vil påvirke os, men det vil ikke være så indflydelsesrigt, som hvis USA havde været vores hovedmarked, udtaler chefen for DSV, der med onsdagens endelige overtagelse af tyske Schenker er blevet verdens største speditør.
Handleskrigen kan på mellemlang sigt ifølge topchefen dog føre til en situation med inflation i USA og en potentiel recession for verdens største økonomi.
På lang sigt er Jens Lund dog fortrøstningsfuld, da markederne - ligesom menneskets natur til progression - har en fantastisk evne til at komme sig.
- Så det vil være noget, der vil forstyrre os på kort til mellemlang sigt, men på længere sigt tror jeg, at handelsvæksten vil fortsætte, måske i et lidt langsommere tempo.
.\\˙ MarketWire