23948sdkhjf

Danmarks første LNG-facilitet åbner i Hirtshals

Fjord Line kan nu tanke sine to grønne cruisefærger i Danmark – den første tankfacilitet med det miljøvenlige drivmiddel flydende naturgas står nu klar til brug i Hirtshals Havn.
Med åbningen af den nye LNG-facilitet på Hirtshals Havn kan Fjord Line udnytte potentialet sin grønne strategi, der blandt andet resulteret i en milliardinvestering i to nye miljøvenlige cruisefærger, der udelukkende sejler på flydende naturgas (Liquified Natural Gas). Og rederiet ser nye kommercielle muligheder:

- Med LNG-faciliteten i Hirtshals kan vi tanke de nye cruisefærger både i Norge og i Danmark. Det sikrer, at vi kan optimere driften, ligesom vi også får mulighed for at udnytte anlægget på kommerciel vis. Planen er at udbyde LNG til andre operatører af gasdrevne skibe, siger Morten Larsen, som er administrerende og teknisk direktør i Fjord Line Danmark.

Løft til Hirtshals Havn
Fjord Lines grønne strategi skal blandt andet ses i lyset af IMO’s & EU’s svovldirektiv for skibsfart, der trådte i kraft den 1. januar 2015, der indskærper miljøkravene til skibe, der anvender almindelig fuelolie. Regulativet tvinger fremtidens skibsfart til at tænke grønt, og det vil formentlig få flere skibe til at lægge om til LNG, som ikke udleder svovl og partikler.

Også Hirtshals Havn er tilfreds med, at Fjord Lines miljøvenlige investering folder sig yderligere ud, og Anker Laden-Andersen, som er bestyrelsesformand for Hirtshals Havn, ser det som et stort potentiale for havnen.

- LNG-faciliteten er den første i Danmark, og det vil styrke Hirtshals Havns position som foregangshavn inden for miljøvenlig skibsfart. Havnen ligger strategisk godt i forhold til trafikerede skibsruter, så Hirtshals har stor chance for at blive den natulige anløbshavn for fremtidens LNG-drevne skibe. Skibene kan nemlig tanke ved faciliteten i løbet af de cirka 22 timer i døgnet, hvor Fjord Lines cruisefærger ikke benytter kajpladsen, og det vil gøre Hirtshals Havn mere attraktiv, siger Anker Laden-Andersen.

LNG-faciliteten er designet og konstrueret af det norske gasteknologiske selskab Liquiline LNG, der ligeledes har forstået projektledelsen. Anlægget, der leveres med Liquiline LNGs egenudviklede overvågningssystem LiquiSys, etableres af Fjord Line, Hirtshals LNG og Liquiline LNG i samarbejde med Hirtshals Havn.

Det nye tankningsanlæg har en kapacitet på 500 m3 LNG og vil være et supplement til Skangass’ tankningsanlæg i Risavika, hvor Fjord Line fortsat vil tanke det miljøvenlige drivmiddel til cruisefærgerne. De LNG-drevne færger reducerer udledningen af NOx, med 92 procent i forhold til udledningen fra skibsmotorer, der sejler på traditionel fuelolie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11