23948sdkhjf

Vognmænd tager transportøransvaret med ro

I DTL-Danske Vognmænd tager man lovændringerne i udlændingeloven i fredags med ophøjet ro, fordi loven er tiltænkt person- og ikke godsbefordring
Kun hvis en chauffør bevidst vælger at tage passagerer med over landegrænsen, kan vognmanden risikere at komme i klemme.

Det vurderer DTL, der tager den nye lov om transportøransvar med ophøjet ro. Organisationen mener, at uroen for bøder til godstransportører er skudt langt forbi målet med hensyn til, hvorvidt vognmænd kan blive pålagt bøder for at medbringe illegale immigranter over grænsen.

I bemærkningerne til lovforslag L 74 om lov om ændring af udlændingeloven (Transportøransvar i forbindelse med midlertidig grænsekontrol ved indre Schengengrænser) står der, at:

”Ordningen vil (…) være anvendelig i forhold til erhvervsmæssig luft-, sø-, tog- og bustransport over danske landegrænser. Ordningen omfatter derimod ikke almindelig biltransport, herunder almindelig taxakørsel.”

Dermed nævnes godskørsel slet ikke. Og det er altså det, DTL lægger til grund for sin vurdering.

Med loven gælder der desuden et krav, om at der er udført midlertidig grænsekontrol, at det alene gælder ved manglende kontrol af rejselegitimation og visum, og at der kun straffes i tilfælde af gentagne overtrædelser.

- Dermed er transportøransvaret, der indføres med ændringen af udlændingeloven sammenligneligt med det, man i dag har i forhold til illegal indrejse fra et ikke-Schengenland, for eksempel Storbritannien, siger DTLs chefjurist John Roy Vesterholm, og tilføjer:

- Man kan bekymre sig om mange ting her i livet, men efter min opfattelse bør danske vognmænd ikke frygte at blive pålagt et transportøransvar efter ændringen af udlændingeloven, medmindre de forsætligt bringer illegale immigranter over landegrænsen – hvilket ville være strafbart også før ændringen af udlændingeloven.

Fagchef Jesper Højte Stenbæk fra Dansk Erhverv, som har været i kontakt med Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, tilslutter sig DTLs opfattelse.

- Ministeriet bekræfter, at transportøransvaret ikke omfatter godsvognmænd, oplyser han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109