23948sdkhjf

Danske brændselsceller sætter verdensrekord

Danish Power Systems har udviklet brændselsceller med utrolig levetid.

Cleantech-virksomheden Danish Power Systems fra Kvistgaard i Nordsjælland har sammen med partnere på DTU og et universitet i Tjekkiet vist den hidtil bedste holdbarhed for brændselsceller i høj temperatur polymer.

Brændselsceller kan til elektriske køretøjer, der fejer og gør rent i byer, hvor man ikke ønsker støj og forurening eller til nødstrømsforsyning til de mobiltelefon-tårne, som står ude i landskabet overalt i hele verden.

Danish Power Systems er en af verdens førende inden for brændselsceller og har vist de hidtil bedste resultater i verden i forbindelse med levetider for høj temperatur polymer brændselsceller. 

Tonny Jacobsen, der er PhD-studerende på DTU, har målt en nedbrydning på kun en halv mikrovolt pr. time i en test på mere end 9.000 timer. Det svarer til 0,00008 %!

- Vi har aldrig hørt eller læst om så lav en nedbrydning, så det her er ganske enkelt en verdensrekord, fortæller Hans Aage Hjuler, der er direktør i Danish Power Systems.

- Resultaterne er nu indsendt som en videnskabelig publikation, der ventes offentliggjort inden længe.

Testes i Tjekkiet

Samme type brændselscelle er i øjeblikket under test i Tjekkiet ved en endnu højere strøm end på DTU.

Cellen kører stadig og har nu passeret 13.000 timer med en nedbrydning på kun fire mikrovolt pr. time. Det svarer til 0,0007 procent. Testen i Tjekkiet er en del af EU-projektet CISTEM.

Lave nedbrydningsrater

De meget lave nedbrydningsrater er uhyre vigtige for de kommercielle energisystemer, der er på vej til markedet. Systemerne baseres på celler fra Danish Power Systems, der sammen med andre komponenter bygges sammen i et system kaldet "stakke".

Virksomheden har de seneste år satset intensivt på at øge eksporten af brændselscelle-produkter, hvor de har succes med fremstillingen af den særlige højtemperatur-plast, der indgår i cellerne - og som kun ganske få virksomheder i verden mestrer.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094