23948sdkhjf

Sager om hjemtagning kalder på handling

Flere kommuner har i de seneste måneder besluttet at lade kommunens egne ansatte indsamle husholdningsaffald. Det er helt fair, hvis kommunen kan gøre det bedre og billigere, end de private virksomheder.

Men i tilfælde efter tilfælde er vi i ATL stærkt i tvivl, om kommunerne har taget alle udgifter med i deres kontrolbud. Derfor er der brug for, at regeringen strammer op på reglerne for de kommunale kontrolbud.

I Hvidovre Kommune argumenterer de ikke engang med, at kommunen er bedre eller billigere . Da ATL spurgte, fik vi svaret: ”Baggrunden for beslutningen er politisk og begrundet i flertallets ønske om, at affaldsordningerne skal varetages af kommunalt ansatte”.

I Sønderborg Kommune mener man, at kommunens medarbejdere kan indsamle affald billigere end de private. Men de to virksomheder, som bød på opgaven, undrer sig højlydt. Det er helt umuligt for dem at indsamle affald til den pris, som Sønderborg Forsyning har budt.

Efter mange protester – ikke mindst fra borgerne i Sønderborg – besluttede bestyrelsen i Sønderborg Forsyning at annullere kontrolbuddet på grund af en regnefejl. Mens en privat virksomhed i et almindeligt udbud vil være nødt til at afgive stafetten til det næste bud i rækken, kan Sønderborg Forsyning nu iværksætte et nyt kontrolbud.

Det er ikke nogen køn udvikling på sagen, og ATL har opfordret affaldsselskabet til at koncentrere sig om andre opgaver og overlade opgaven til den private byder, der havde det bedste konditionsmæssige tilbud. Føljetonen er langt fra slut.

I ATL gør vi, hvad vi kan, for at få svar på de konkrete sager. Og hvis der er berettiget tvivl om en kommunes kontrolbud, bør kommunen kraftigt overveje, hvad der stiller kommunen og ikke mindst borgerne bedst. Vil man fortsat forfølge tanken om, at kommunalt ansatte skal stå får indsamlingen, eller vil man overlade det til de, der har ekspertisen fra det kommercielle marked og som gerne efterlever klare krav på fair konkurrencevilkår?

Samtidig er der behov for politisk handling, så vi får strammet reglerne om kommunernes kontrolbud. I foråret blev der indgået et politisk forlig om at få strammet op på bekendtgørelsen om kontrolbud, men vi venter fortsat på at dette omsættes til konkret handling. Sønderborg-sagen taler sit tydelige sprog: Det haster med at få ændret reglerne for de kommunale kontrolbud.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156