23948sdkhjf

150.000 kvm ny havn står klar i Rønne

Bornholm er nu officielt blevet 150.000 kvm større som følge af et nyt byggeri på Rønne Havn, hvor kajerne nu har en bæreevne på op til 50 ton pr. kvm. 

Havneudvidelsen har gjort det muligt at blive udskibningshavn til havvindmølleparken på Kriegers Flak, så snart vil der blive lastet og losset vindmølledele på det nybyggede projektområde. 

- På organisationens og egne vegne må jeg sige, at det har været fascinerende at følge byggeriets fysiske fremskridt, hvor vi nu har fået samlet set 575 meter kaj, der har en bæreevne på op til 50 ton per kvadratmeter, siger Thomas Bendtsen, administrerende direktør for Rønne Havn A/S, i en pressemeddelelse. 

Første del af havneudvidelsen i Rønne:

  • Etablering af 1,1 km stenmole.

  • Minimum 300 m ny kaj til henholdsvis krydstogtskibe og offshore-industri med tilhørende ro-ro-rampe.

  • Udførelse af 150.000 kvm nyt bagareal.

  • 650.000 kbm uddybningsarbejde, så dybden i havnen bliver 10,5 m.

Den formelle aflevering fra entreprenør til bygherre fandt sted den 4. oktober, om end Rønne Havn markerede afslutningen sammen med cirka 5.000 borgere ved en indvielsesfest allerede den 8. juni. 

Det meste af Aarsleffs mandskab er allerede flyttet videre til andre anlægsprojekter – men nogle vil fortsat være at finde på havnen frem til årsskiftet: 

- Aarsleff er i gang med at udbedre et par mindre mangler og vil være på havnen frem mod årsskiftet. Det er helt normalt i forhold til et så stort anlægsprojekt. Arbejdet vil ikke påvirke havnedriften, siger Thomas Bendtsen.

Projekt til en halv milliard 

Per Aarsleff indgik aftale med Rønne Havn om den netop afleverede udvidelse tilbage i oktober 2017.

Kontrakten til en halv mia. kroner var en totalentreprise, udført i samarbejde med Aarsleff-ejede VG Entreprenør. Derudover stod Rohde Nielsen A/S for uddybningsarbejdet, mens Sweco var med som rådgiver. 

Udvidelsen er første af fire fase af erhvervshavnens omfattende udvidelsesplan, "Masterplan 2050", der strækker sig helt frem til 2050. Planens øvrige tre faser forventes eksekveret i henholdsvis 2030, 2040 og 2050.

Fakta: Kriegers Flak

Havmølleparken Kriegers Flak, som Rønne Havn er udskibningshavn til, ligger i Østersøen 15-40 kilometer fra den danske kyst.

Kriegers Flak vil bestå af 72 møller på hver 8,4 MW og have en samlet kapacitet på 604,8 MW. Havmøllerne har en totalhøjde på 188 meter, og hvert fundament vejer op til 800 ton. 

Når vindmølleparken er i fuld produktion inden udgangen af 2021, vil den øge den årlige danske elproduktion fra vind med 18 procent svarende til omkring 600.000 danske husholdningers årlige elforbrug. 

Ved idriftsættelse vil Kriegers Flak være Danmarks største havmøllepark. Den bliver på sigt overgået af havvindmølleparken Thor ud for den jyske vestkyst på 800 MW.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094