23948sdkhjf

Vognmænd: Afstandskrav bliver afgørende for studenterkørsel

Retningslinjerne afgør, om det bliver muligt at køre studenterkørsel i år.

Sådan lyder budskabet fra et par af transportbranchens vognmand, som har flere års erfaring med at fragte nyudklækkede studenter rundt i det danske sommerland.

Læs også: Aflyste studenterkørsler vælter ikke vognmænds økonomi

- På studenternes vegne vil jeg håbe, det kan lade sig gøre. Men det kommer helt an på restriktionerne, om det er praktisk og fysisk muligt at gennemføre kørslerne, siger vognmand Claus Christiansen fra Ebberup Vognmandsforretning.

Kollega Anders Larsen, der er indehaver af Vognmand Anders Larsen, har samme holdning.

- Det er synd for studenterne, hvis de ikke kan komme ud at køre, men det skal selvfølgelig foregå efter reglerne og være sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Virolog: Studenterkørsel vælter ikke læsset

Det er muligt at gennemføre de årlige studenterkørsler uden at sætte den positive corona-udvikling over styr. Det siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, til DR.

Han bygger sin vurdering på, at faste hverdagsting indebærer en større risiko end enkeltstående begivenheder.

- Hvis det er på grænsen til, at der er mulighed for at gøre det, så synes jeg godt, at man kan gøre det ved sådan nogle ting, siger Søren Riis Paludan og tilføjer:

- Det er mere de der faste hverdagsting, der kører 24/7, man skal have øje på under genåbningen.

Svært at holde afstand
Den traditionelle studenterkørsel blev i starten af april bragt i fare for en aflysning som følge af corona-virussens hærgen. De seneste dages positive udvikling i både antal af smittede og indlagte har dog åbnet en dør på klem for, at studenterkørslerne alligevel gennemføres.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil(S) sagde torsdag til DR, at hun vil bede sundhedsmyndighederne vurdere, om studenterkørslen kan gennemføres forsvarligt.

Netop myndighedernes krav til en eventuel afvikling af studenterkørslen bliver afgørende for, om arrangementerne kan gennemføres, siger de to vognmænd, Transportmagasinet har talt med.

- Hvis der bliver krav om afstand, så kan vi ikke overholde det. Når vi får bilerne godkendt til kørslen, er det jo med henblik på, at studenterne sidder tæt sammen. Derfor ville et afstandskrav betyde, at vi maksimalt kunne have 8-10 studenter med ad gangen, og så er det som om, gassen går lidt af ballonen, siger Claus Christiansen.

Færre stop og mere håndsprit
Krav om håndsprit og om at bære maske kan måske bidrage til sikkerheden, vurderer vognmand Anders Larsen, og tilføjer:

- En anden ting, man kunne gøre, var at lade studenterne og chaufførerne teste for virus inden kørslen, som en del af løsningen. Måske også sørge for, at man havde lidt færre stop på ruten. Det vigtige er jo, at de unge få turen og oplevelsen, og får lov til at køre rundt og vise flaget, siger han.

Læs også: Aflyste studenterkørsler vælter ikke vognmænds økonomi

I sidste ende kommer det dog helt an på de unge selv, siger Claus Christiansen fra Ebberup Vognmandsforretning:

- De holder festen omme bagi bilen, og så kan vi ikke gøre det helt store for at håndhæve eventuelle restriktioner. Vi kan kun sikre, at rammerne er i orden. Derfor bliver det 100 pct. op til studenterne at overholde dem, for det har vi ikke chance for at holde øje med under kørslen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079