23948sdkhjf

Fødevarestyrelsen: Lastbiler kan slæbe svinepest med ind i Danmark

Fra september kontrollerer Fødevarestyrelsen rengøringsstandarden på mere end 300 vogntog

Fra september og til april næste år kontrollerer Fødevarestyrelsen en række lastbiler for at se, om rengøringen af lastvognstogene lever op til reglerne.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Transportvirksomheder har ansvar for, at deres lastbiler bliver gjort grundigt rene og desinficeret, efter de har kørt med svin og kvæg. Grunden er, at beskidte lastbiler risikerer at slæbe alvorlige dyresygdomme som afrikansk svinepest og mund- og klovesyge med ind i Danmark eller til andre lande. Sker det, bliver konsekvenserne ifølge Fødevarestyrelsen tab af eksportindtægter for milliarder.

- Vi har allerede haft god en dialog med vognmandsbranchen om udfordringerne og rykker nu ud med information til både transportører og importører af svin og kvæg om vigtigheden af, at biler, fodtøj og udstyr er rengjort og desinficeret ordenligt. Fra september starter så selve kontrolkampagnen, fortæller kontorchef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen, i pressemeddelelsen. 

Det er ikke første gang, at myndigheden kontrollerer lastbiler. Tilbage i 2018 kontrollede Fødevarestyrelsen omkring 300 lastbiler. Dengang dokumenterede kontrollen, at 4 ud af 10 lastbiler ikke var tilstrækkelig rengjort og desinficeret til helt at kunne eliminere risikoen for spredning af fx afrikansk svinepest.

Fødevarestyrelsen skriver, at grunden til, at myndighederne ser med så stor alvor på overtrædelser af reglerne om rengøring og desinfektion, er, at blot et enkelt udbrud af eksempelvis svinepest vil gå hårdt ud over dyrevelfærden og koste milliarder i tabte eksportindtægter, fordi eksportmarkederne lukker for danske svin og dansk svinekød.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.078