23948sdkhjf

Meldgaard ombygger skraldebil fra diesel til el

Den sønderjyske transport- og miljøvirksomhed Meldgaard har for nylig fået noget af en opsigtsvækkende renovationsbil i garagen. Bilen er som sådan ikke ny, faktisk var den ved at være pensionsmoden efter års tro tjeneste – men i stedet for at sende bilen til skrot eller sælge den til et land med slappere miljøkrav, så har Meldgaard valgt at få bilen bygget om, så den i dag kan køre på elektricitet frem for diesel.

Det fremgår af et opslag på virksomhedens Facebookside.

Den ’nye’ renovationsbil er bare det seneste tiltag i mange års arbejde for at gøre Meldgaards renovationskørsel mere grøn. Virksomheden var i 2012 den første i Danmark til at indføre hybrid-skraldebiler, hvor komprimeringen af affaldet var 100 pct. el-dreven.

Siden er flere løsninger fulgt efter, og det betyder, at sønderjyderne i dag har 27 biler, der kører på biogas, 20 biler, der kører på HVO samt 2 biler, der kører på GTL. Alle virksomhedens dieselbiler lever derudover op til euronorm 6.

- Noget, der altid har gjort ondt i vores miljø-hjerte, er, at når bilerne er omkring 7-8 år, er motoren forældet. Dermed bliver bilerne enten skrottet, eller sælges til Østlandene eller Mellemøsten. Det er altså en forholdsvis kort levetid på så stor en bil, der både er dyr for pengepungen, men også frustrerende, når man tænker på ressourcerne og miljøomkostningerne ved at producere helt nye biler hvert 7-8. år, i stedet for at give dem et ekstra liv i bæredygtighedens navn, skriver virksomheden i sit opslag.

Får nyt liv

Løsningen med den nye el-lastbil, der altså er en tidligere diesel-lastbil, er blevet til i samarbejde med flere forskellige virksomheder fra udlandet, og den indebærer, at dieselmotoren tages ud og erstattes med en elmotor og et batteri.

Den ombygning giver bilen en forøget levetid på 6-8 år.

- Det er virkelig banebrydende og en upcycling, vi tror på og er meget stolte af. Der findes i dag ikke tilsvarende biler i Danmark efter samme koncept til indsamling af dagrenovation, skriver virksomheden.

Yderligere tre biler af samme udformning er på vej hjem til Sønderjylland, og alle fire biler kommer fra 1. januar 2021 til at køre renovationskørsel i Herning Kommune.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079