23948sdkhjf

Nye trafiktal: Lastbiltrafikken tilbage til normalen i august

Siden Danmark blev lukket ned i starten af marts og frem til og med august er trafikken så småt vendt tilbage på vejene.

Det er dog for tidligt at spå om, hvordan de seneste tiltag mod Covid-19 vil påvirke trafikken fremadrettet, vurderer brancheorganisationen SLD, der repræsenterer de store danske vejgodstransportører.

Løste vigtig samfundsopgave under krisen

I figur 1 ses en direkte sammenligning af trafikken for forskellige køretøjssegmenter i 2020 med trafikken i 2019. Den viser, at trafikken i uge 37 for både personbiler, varebiler og lastbiler næsten er vendt tilbage til samme niveau sammenlignet med 2019.

- Transportbranchen løftede i starten af Corona-krisen en stor samfundsopgave med at holde forsyningssikkerheden oppe, og den opgave løser branchen i høj grad fortsat. Siden Corona-krisens start har man blandt andet oplevet en neddrosling af den internationale transport, herunder også en nedgang i eksporten fra Danmark til resten af EU, siger Jesper Kronborg, branchedirektør for SLD, og fortsætter:

- Senest har man dog set tegn på, at den internationale aktivitet igen har været på vej op, muligvis på grund af forsinkede ordrer og andre faktorer. For manges vedkommende har der været fornuftig fart i de nationale transporter, men senest har der været tegn på afmatning. 

Løft til trafikken over Storebælt

Figur 2 viser en opgørelse af antallet af lastbiler over Storebæltsbroen. Det fremgår, at der i august kørte ca. 124.000 lastbiler over Storebælt, hvilket er tæt på samme niveau for august måned i 2019 og 2018.

- Lastbiltrafikken over Storebælt er et tal, der ofte kobles til den økonomiske aktivitet i sam-fundet. Mange lastbiler vidner om stor økonomisk aktivitet, og færre lastbiler kan varsle økonomisk tilbageslag, inden de officielle nøgletal registrerer op- eller nedgang, forklarer  Jesper Kronborg.

Kan ikke vide sig sikker endnu

De pæne tal er dog ikke ensbetydende med, at al usikkerhed er forsvundet - til det er tiden alt for uforudsigelig, fastslår branchedirektøren:

- Der er fortsat meget usikkerhed om, hvordan situationen vil udvikle sig i den kommende tid, og den seneste smittestigning og et Brexit i horisonten viser, at vi ikke kan tage noget for gi-vet. Men de nyeste augusttal viser isoleret set, at antallet af lastbiler, der kører over Store-bælt, var tæt på samme niveau som august måned de to foregående år, siger Jesper Kronborg, og tilføjer:

- Vi følger i SLD og Dansk Erhverv situationen tæt og håber blandt andet, at de initiativer re-geringens Genstartsteams har foreslået, kan medvirke til at få gang i eksporten og økonomi-en i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093