23948sdkhjf

El er ikke den eneste vej

Elektriske lastbiler er fascinerende og interessante, men hvor får vi egentlig den største klimagevinst for pengene, når vi taler om lastbiler?

Alle tror på el. Den skal revolutionere vores bilpark og transportsektor og dermed sikre en grøn transportbranche. Og ja - el er fantastisk og fuld af muligheder. For lastbilerne gælder det for eksempel, at vores byer slipper for både støj og emissioner, hvorfor el umiddelbart virker som den ultimative win-win løsning.

Men med tunge el-lastbiler følger en række udfordringer, blandt andet fordi el er en ikke-ubetydelig investering. Faktisk koster en el-lastbil næsten tre gange mere end en traditionel diesel-lastbil, ligesom der skal investeres i en ladestation på hjemmebasen.

Den pris kan være skræmmende høj for en selvstændig vognmand, der ikke har andre steder at sende regningen hen end til sine kunder. Det kræver så, at transportkøber er parat til at betale mere for kørslen.

Så selvom initiativet og tanken er både god og bæredygtig, så afholder merudgiften de fleste vognmænd - store som små - fra at investere i el-lastbiler.

Uheldigt ensidigt fokus

Det er uheldigt, hvis el-lastbiler præsenteres som den eneste vej til en grønnere transportbranche, da økonomien vil komme til at udgøre en hindring for mærkbar grøn omstilling.

Det ensidige fokus på omstilling til el kan med andre ord ligefrem have en negativ effekt på grøn fremgang, og det er en skam, når nu der rent faktisk findes økonomisk attraktive alternativer til rådighed, der tilgodeser såvel vognmand som kunder og klima.

Der er ikke nogen grund til at læne sig tilbage og vente 5-10 år på, at el-lastbilen (forhåbentlig) er blevet billig nok og har tilstrækkelig rækkevidde til, at en investering kan svare sig. For der findes allerede en løsning, der er både grøn og økonomisk forsvarlig: lastbilen, der kører på biogas.

Merpris på kun 13 pct.

I forhold til den traditionelle diesel-lastbil så har biogas-slægtningen kun en merpris på omkring 13 procent eller 130.000. De tal skal ses i lyset af, at el-lastbilen til sammenligning er, hvad der svarer til omtrent hele 1,7 millioner kroner dyrere.

For vognmanden betyder det med andre ord, at merprisen på én el-lastbil, svarer til merprisen på mere end ti biogas-lastbiler.

Derudover har dansk produceret biogas endda den åbenlyse fordel, at det er CO2-neutralt. Noget som vores el-systemer desværre ikke kan bryste sig af endnu, selvom Danmark sidste år fik godt 70 procent af el fra vedvarende energikilder som vind, sol og vandkraft. Dermed kan man sige, at man med en biogas lastbil får mere klima-løsning for pengene.

Andre alternativer

Faktisk er biogas-lastbilen ikke det eneste alternativ, for biodiesel kan også være en god løsning. De alternative brændstoffer kan nemlig sørge for en CO2-reduktion på 60-90 pct., så længe man sørger for at vælge et produkt uden palmeolie, så fremstillingen af brændstof ikke går udover fødevareproduktion.

Hvis man er faldet pladask for el og har et krav om at kunne køre forureningsfrit - for eksempel inde i byerne - så er el-hybrid og plug-in el-hybrid spændende alternativer til den rene el-lastbil.

Hybridlastbilerne er mærkbart billigere end de rene el-lastbiler, og så kan de endda køre helt forureningsfrit på en strækning på 15-60 km afhængig af model og kørestil. Og så kan man jo fylde biobrændstof på sin hybrid-lastbil for at opnå samme CO2-reduktion som ved den rene el-lastbil.

Hybridbilerne begrænses ikke hed hensyn til rækkevidde takket være forbrændingsmotoren. Så, ja - el er fantastisk, men derfor skal vi ikke glemme alle de stærkt CO2-reducerende alternativer, der kan gøre vores branche endnu grønnere.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156