23948sdkhjf

Vognmand sparede 600.000 kr. på at forebygge skader på ét år

Meget få virksomheder i transportbranchen arbejder struktureret med at forebygge små og mellemstore skader på deres køretøjer; men det er der god grund til at lave om på, mener Camilla Amstrup, erhvervsdirektør i Codan Danmark. Der er nemlig rigtig mange penge at spare i at undgå de småskader, der ligger under selvrisikoen.

En af de virksomheder, der har oplevet effekten af forebyggelse, er fragtmandsvirksomheden Peder Olsen og Søn fra Odense. På kun ét år reducerede de antallet af skader med 60 procent svarende til mere end en halv million kroner på bundlinjen.

Mange småskader løber op

Otte ud af 10 skader blandt mellemstore og store transportvirksomheder er så små, at de er under selvrisikoen. Det viser tal fra Codan; men selv om skaderne kan synes små, når de opstår, er de værd at holde øje med.

Småskaderne løber typisk op i rigtig høje beløb på årsbasis, hvis de får lov til at gentage sig.

Systematisk forebyggelse af skader 

- I Codan har vi arbejdet systematisk med skadesforebyggelse i transportbranchen i rigtig mange år, siger Camilla Amstrup.

- Vi kan se et tydeligt billede af, at mange virksomheder blot betaler for de små skader uden at tænke yderligere over, hvorfor de er opstået, og hvordan de kan undgås i fremtiden.

- Det er rigtig dyrt på bundlinjen. Derfor starter vi altid vores forebyggelsesforløb med at vise alle medarbejdere, hvad de enkelte skader reelt koster i kroner og ører.

- Det er en øjenåbner for de fleste at se, hvor mange penge småskaderne fra landevejene egentlig koster, når det bliver stillet op sort på hvidt.

Antal af skader reduceret med 60 pct.
En af de virksomheder, der har arbejdet målrettet med skadesforebyggelse i samarbejde med Codan under Codan Skadestop, er fragt- og vognmandsforretningen Peder Olsen og Søn fra Odense.

Virksomheden undgik skader ved hjælp af mentorordninger og chaufførsamtaler. De startede deres Skadestop-forløb i 2019, og allerede efter ét år havde virksomheden reduceret antallet af skader med 60 procent.

Det var langt mere, end hvad Michael Mertov, driftsdirektør hos Peder Olsen og Søn, havde forventet, da han startede samarbejdet med Codan.

- Jeg vidste godt, vi havde mange småskader; men jeg havde intet overblik over, hvor mange skader vi havde, og hvor meget vi egentlig ville få ud af at gå i gang med forebyggelsesarbejdet med Codan, siger Michael Mertov.

- Jeg havde forventet, at vi ville få 10-15 procent færre skader om året. Jeg havde aldrig drømt om 60 procents skadesreduktion og en besparelse på 600.000 kr. på bare ét år!

Mentor-ordning og samtaler
En fast Skadestop-ingeniør fra Codan har besøgt Peder Olsen og Søn fire gange årligt siden 2019. Herigennem bidrager Codan blandt andet med værktøjer til bedre mentorforløb og skadesamtaler med særligt uheldige chauffører.

- Da vi først fik overblik over vores skader, blev det tydeligt, at det ofte var vores nye medarbejdere og elever, der lavede småskaderne, fortæller Michael Mertov.

- Derfor måtte vi kigge indad og finde årsagen til, at skaderne opstod, og hvordan de kunne undgås.

- Her hjalp Codans os for eksempel med at opsætte mentorforløb for alle nye medarbejdere. På den måde kunne de rutinerede chauffører gøre de nye opmærksomme på nogle af de klassiske fejl, man begår, når man er ny bag rettet.

Har gjort en stor forskel
- Det har gjort en stor forskel at arbejde med forebyggelse i samarbejde med Codan. Både for vores økonomi og for tonen blandt vores medarbejdere.

- Vi taler langt mere åbent om skader i dag, og det tror jeg, gør det muligt for os at fortsætte med at nedbringe antallet af skader, slutter Michael Mertov.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094