23948sdkhjf

Ny teknologi laver grønt brændstof af CO2 - og snart udleder vi for lidt drivhusgas

Danske Stiesdal Fuel Technologies har udviklet SkyClean-teknologien, som kan omdanne CO2 til brændstof for transportsektoren. Men om få år udleder vi for lidt CO2 til produktionen.

Stiesdal Fuel Technologies er en ny dansk virksomhed, der har udviklet den skelsættende SkyClean-teknologi, som kan producere CO2-negativt brændstof til transportsektoren - både til biler samt skibs- og flytrafikken. Det sker gennem pyrolyse, hvor biomasse omdannes til biobrændstof, mens der opfanges og lagres CO2 fra atmosfæren. Det første anlæg forventes placeret 2023 med 23 EUDP-støttekroner som fuldskala produktionsanlæg i energiparken Greenlab i midtjyske Skive.

Imidlertid ser vi ind i en fremtid, hvor den grønne omstilling medfører, at vi begynder at udlede mindre CO2, så denne type Power-to-X brændstoffer kan løbe ind i ’forsyningsproblemer’.

En analyse fra Dansk Energi viser, at vi i 2030 får brug for 1,8 mio. ton grøn CO2 til Power-to-X, mens vi i 2050 skal bruge 7,2 mio. ton. Analysen viser samtidig, at der er potentiale til at fange 4,8 mio. ton grøn CO2 i 2030, mens det tal er faldet til 3,6 mio. ton i 2050 - altså at vi til den tid vil mangle halvdelen af den CO2, der skal bruges til de nye typer grønne brændstoffer.

Det skyldes, at industrien effektiviserer, at vi sorterer mere og mere affald, og at vores varme i højere grad end tidligere kommer fra store varmepumper. Dermed reducerer vi løbende mængden af CO2 fra skorstenene, og dermed potentialet for at indfange den.

Kan lave billig brint

Stiesdal Fuel Technologies er et ganske interessant selskab. Det er datterselskab i Stiesdal A/S, der har hovedsæde i Odense med lokationer i Give og København. Stiesdal A/S driver, foruden Stiesdal Fuel Technologies med CO2-brændstof, yderligere tre datterselskaber med fokus på grøn teknologi.

Det ene, Stiesdal PtX Technologies, har udviklet brintteknologien HydroGen, som er en ny type elektrolysesystem, der kan omdanne strøm til brint billigere end andre elektrolyseteknologier på markedet. Brinten kan efterfølgende omdannes til grønne brændstoffer. Det første demoprojekt ventes opført i begyndelsen af 2022.

Lagrer strøm i sten

Det andet, Stiesdal Storage Technologies, har udviklet energilagringsløsningen GridScale, der kan gemme strøm i form af varme i knuste sten. Løsningen tilbyder længere lagringstid end lithium ion-batterier, og der er indgået aftale med den danske forsyningskoncern Andel om at installere det første demoprojekt i 2022.

Flydende havvindmøller

Tredje datterselskab er Stiesdal Offshore Technologies, der har udviklet det modulbaserede flydende havvindmøllefundament Tetra, som kan produceres hurtigere og billigere end andre løsninger på markedet. Et demoprojekt ventes installeret ud for Norges kyst i 2021 med finansiering fra Shell, RWE og TEPCO.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218