23948sdkhjf

ITD: Vi skal fjerne barriererne, så kvinderne kan få plads i transportbranchen

Der er kun to procent kvinder blandt danske chauffører, og det skyldes en række barrierer.

Op mod 100 debatlystne kvinder deltog i weekenden i ITD’s kvindenetværksdag på Hindsgavl Slot i Middelfart.

Netværksdagen var målrettet kvinder i transport- og logistikbranchen. Det vil sige kvinder, der arbejder som chauffører, mekanikere eller lager/logistikmedarbejdere. Også elever på transportuddannelserne var inviteret med.

På netværksdagen blev der sat fokus på de mange kvinder, der holder Danmark kørende. Håbet er, at de vil skabe et værdifuldt netværk, som kan bidrage til at tiltrække flere kvinder i erhvervet – og fastholde de, der allerede har fundet vej.

TV-vært Lene Beier, der guidede deltagerne gennem dagen, var imponeret over de seje kvinder i salen.

- Jeg kan ikke engang selv bakke med en almindelig lille trailer, og jeg er fra Skive! lød det muntert fra Lene Beier.

Barrierer skal fjernes
ITD’s politiske chef, Henriette Kjær, lagde ud med at fortælle om ITD’s kvindepanel og give en status på, hvordan det står det til med kvinder i vejgodstransporten.

- Der er kun to procent kvinder blandt danske chauffører, og det skyldes en række barrierer, sagde hun.

- Nogle af barriererne er den noget friske tone i branchen, men også balancen mellem arbejds- og privatliv er et problem for mange kvinder. Desuden er der stadig mange fordomme om kvinder i transportbranchen.

- Det kan ikke passe, at kvinder skal bevise sig selv hele tiden. Når de har fået jobbet, er det selvfølgelig, fordi de kan klare det, pointerede Henriette Kjær.

Heldigvis er der også mange gode ting i transportbranchen, og det blev fremhævet flere gange i løbet af dagen.

- Transportbranchen kan tilbyde en meget varieret hverdag, hvor man får et stort ansvar. Man har en høj grad af frihed, og så udfører men en vigtig samfundsmæssig rolle.

På toppen i en mandeverden
ITD, der stod for arrangementet, havde inviteret flere kvinder til at komme og fortælle om deres rolle i en mandeverden.

En af kvinderne har sin dagligdag som besætningsmedlem på flyvevåbnets redningshelikopter. Hun fortalte om sin karriere og sine personlige erfaringer som kvinde i en mandsdomineret branche. Under overskriften ”På toppen i en mandeverden” gav hun et indblik i sin arbejdsdag, som omfatter alt fra evakueringer til patienttransporter.

En anden, der er kommet til tops i en mandeverden, er Laila Petersen, der er COO og en del af ledelsen hos Barfod Transport A/S. Laila fortalte om, hvordan hun har banet sig vej i transportbranchen.

- Jeg vil opfordre til dialog i branchen for at forbedre forholdene og indrette arbejdsdagen, så den passer til begge køn, påpegede Laila Petersen.

- Der er behov for flere kvindelige rollemodeller i transportbranchen. Det betyder noget at have andre at spejle sig i, og samtidig er der i transportbranchen et stort frafald blandt kvindelige studerende allerede på grunduddannelsen.

Masser af værdifuld debat
Senere fulgte en debat med nogle af ITD-medlemsvirksomheder, som var mødt frem.

- Vi skal blive bedre til som virksomheder at tage individuelle hensyn, sagde Elsebeth Wegeberg, der er HR Manager i vognmandsfirmaet Anders Nielsen & Co A/S.

- Der er behov for at skelne mellem mænd og kvinder i transportbranchen. Det kan være i forhold til arbejdstider, arbejdstøj og andet; men vi skal også gøre op med den forestilling, at det er en livsstil at være chauffør. Og så skal vi være meget bedre til at fortælle de gode historier, som der er i transportbranchen.

Mere diversitet på arbejdspladsen
Driftsdirektør Marc Ahrenfeldt Jeel fra Dantra og direktør Michael Gregersen fra Alex Andersen Ølund tog meget med sig fra dagen. De var enige om, at der er brug for mere diversitet på arbejdspladserne i branchen.

- Dynamikken mellem mænd og kvinder er vigtig i forhold til at skabe bedre resultater. Derfor skal vi være bedre til at favne alle de kvinder, der gerne vil ind i branchen. Og så skal vi være langt bedre til at synliggøre de karriereveje, der også er  i transportbranchen – for der er mange muligheder.

Dagen sluttede af med en ”catwalk” med smart og lækkert arbejdstøj til kvinder.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093